- Han er arrogant nok til å be om vår støtte

Komikeren og valgkometen Beppe Grillo setter en effektiv stopper for en løsning på Italias valgfloke.

FÅR DET GLATTE LAG: Lederen av det Demokratiske partiet, Pier Luigi Bersani, kan glemme å få noen støtte fra populisten Beppe Grillo. Her er Bersani avbildet i Roma den 26. februar.
Publisert: Publisert:

Populisten og komikeren Beppe Grillo seilte gjennom valget i Italia i helgen med en braksuksess. Han leder den såkalte Femstjerne-bevegelsen.

Valget i Italia har endt i en politisk floke ettersom ingen partier eller koalisjoner fikk nok stemmer til å danne en regjering.

Sentrum-venstre-alternativet, ledet av det Demokratiske partiets leder Pier Luigi Bersani, har sondert muligheten for å danne en mindretallsregjering.

Det setter populisten Beppe Grillo nå en effektiv stopper for.

Han sier nå at han ikke vil gi sin støtte til en regjering hverken fra høyre- eller venstresiden, melder Financial Times.

I et blogginnlegg gir Beppe Grillo sentrum-venstre-lederen Bersani det glatte lag.

- Bersani har brukt de siste månedene på å dømme oss kun for egen politisk vinning, skriver Beppe Grillo i innlegget.

Grillo Femstjerne-bevegelse sitter nå på 54 av de 315 setene i Senatet, og sitter dermed i vippeposisjon mellom høyre- og venstresiden.

- Når denne strategien ikke har fungert så er han likevel arrogant nok til å be om vår støtte, legger Beppe Grillo til.

Beppe Grillo skriver i innlegget sitt at Bersani kun har kommet med «upassende forslag» om politisk samarbeid gjennom de siste dagene.

Bersanis sentrum-venstre-koalisjon har flertall i underhuset i det italienske parlamentet, men ikke i Senatet.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET

POLITISK UROKRÅKE: Lederen for Femstjerne-bevegelsen, Beppe Grillo, vil ikke støtte hverken en høyre- eller venstreregjering i parlamentet. Her snakker han med media etter å ha stemt den 25. februar.

Markedene urolige

Valgfloken i Italia sendte umiddelbart rentene på italienske statspapirer oppover. Renten steg med mer enn ett halv prosentpoeng etter at stemmene var talt opp.

Til sammenligning falt rentene på tyske og franske statspapirer.

Valgresultatet sendte i tillegg børsene i USA og Asia nedover i begynnelsen av uken. Milano-børsen falt med fem prosent tirsdag, men har steget tilbake igjen med 1,8 prosent.

Nå frykter mange for at eurosamarbeidet igjen står i fare etter flere måneder med noe mer stabilitet.

Politisk kaos

Valget ga ingen langsiktig avklaring og sendte Italia ut i nok et politisk kaos. Hverken sentrum-venstre-koalisjonen ledet av Bersani eller sentrum-høyre-koalisjonen til Silvio Berlusconi klarte å få flertall i begge kamrene.

Tidligere statsminister, teknokraten Mario Monti, gikk på en real valgsmell.

Det er nødvendig for å danne regjering i Italia, og en mulig løsning er derfor at den italienske presidenten ber noen om å danne en regjering.

Les også

Kinkig alliansebygging venter i Italia- Det italienske valget kan få Tyskland til å endre kursI dag kan Italia få føle markedets hevnItalia-ekspert: Berlsuconi er den beste politikeren- Dette er det mulige skuddet for baugen for hele europrosjektet

Publisert:
Gå til e24.no