Johnsen: - Kan gi inntil 55 mrd. til kriselån

Men finansminister Sigbjørn Johnsen lover bare hjelp hvis de andre landene er villige til å bidra.

KOMMER MED VELVILJE: Når finansminister Sigbjørn Johnsen kommer til IMFs vårmøte i Washington, er det med inntil 55 milliarder kroner i bagasjen til IMF-sjef Christine Lagarde. Men det forutsetter at andre land blar opp.

CHIP SOMODEVILLA / ESPEN SJØLINGSTAD HOEN
Publisert:

Finansminister Sigbjørn Johnsen deltar på Det internasjonale pengefondet, IMFs, vårmøte i Washington DC 20. - 21. april.

På dagsorden står blant annet den økonomiske uroen i Europa.

Les mer om gjeldskrisen i Europa her

Norge har i denne sammenheng tilbudt å gi IMF et nytt lån for å styrke institusjonens kapasitet til å gi kriselån.

- Det er fremdeles innen den øvre rammen på 55 milliarder vi er villig til å gi, sier finansminister Sigbjørn Johnsen til E24 tirsdag.

Er villig

I desember lovet eurolandene å stille 150 milliarder euro i lånemidler til disposisjon for IMF. Johnsen er spent på i hvilken grad de andre landene viser velvilje til å styrke fondet.

- Det er viktig for internasjonal økonomi at fondet har tilstrekkelig utlånskapasitet.Vi er villig til å bidra med å styrke IMFs kapital, men det er forutsatt at andre land er villig til å bidra, sier finansministeren.

Han håper at flere EU-land utenfor euroområdet sier seg villig til å gi nye lån.

IMF vil ha 2300 milliarder

Pengene kommer godt med, for denne uken signaliserte IMF et håp om å kunne øke sine ressurser med mer enn 400 milliarder dollar, eller 2300 milliarder kroner.

- Jag håper at vi i løpet av denne uken kan få inn mer enn 400 milliarder. Vi er fast bestemte på å gjøre alt vi kan, og jeg er villig til å holde dette spørsmålet åpent ett par uker fordi flere land trenger mer tid til parlamentariske prosedyrer, sier IMF-sjefen Christine Lagarde i intervju med den italienske næringslivsavisen Il Sole 24 Ore.

Dermed bekreftet hun opplysninger om at IMF har redusert målet for nye ressurser. IMF sa i januar at de ønsket 600 milliarder dollar i nye ressurser for å bekjempe krisen.

Les også:

IMF spår sterkere vekst

IMF-sjef svært bekymret over spanske banker

Spania trapper opp innsatsen mot skattesnyterne

Eurolandenes brannmur blir på 800 milliarder euro