Økonomisk motvind for G20s vekstmål

DELTAR: Storbritannias statsminister David Cameron (t.v) og Australias Tony Abbott er kun to av mange statsledere som skal delta på G20-møtet som finner sted i Brisbane denne uken.
Publisert: Publisert:G20-lederne vil i helgen forplikte seg til å øke landenes samlede vekst med 2.000 milliarder dollar. Men med trøbbel i land som er viktige for den globale økonomien, tviler analytikere på planen.

Sikkerhetstiltakene i Australia vil bli de største noensinne i fredstid under G20-toppmøtet lørdag og søndag. USAs president Barack Obama, Kinas Xi Jinping og Russlands Vladimir Putin er blant dem som kommer til møtet som finner sted i Brisbane.

Geopolitiske problemstillinger ventes å bli tatt opp, som konfliktene i Syria og Ukraina, fremveksten av Den islamske staten og det dødelige ebolaviruset.

Australia har imidlertid jobbet hardt for å snevre inn temaene på agendaen og for å rette søkelyset mot økonomiske problemstillinger. Møtet finner sted i en tid hvor USAs økonomi bedres, mens andre land har store problemer med å få vekst.

Ikke en skravlegruppe

Australias statsminister lovte tidligere denne uken et toppmøte med robuste diskusjoner om vekst, men også om G20s prioriteringer, som å gå etter selskaper og investorer som profitterer på forskjellene mellom skatteregimene rundt om i verden.

– Det vil ikke bli en skravlegruppe, sa Abbot.

G20-landene utgjør 85 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt, og har med det mulighet til påvirke til vidtrekkende endringer.

I sin presidentperiode har Australia fokusert på medlemmenes ønske om å øke nivået på deres samlede økonomiske produksjon. Håpet er en økning på minst 2 prosent over det nåværende anslaget de neste fem årene. Virkemiddelet er innenrikspolitiske reformer som skal generere millioner av nye arbeidsplass.

Skeptiske

Analytikere er imidlertid ikke overbevist om at resultatene vil bli som ønsket. Skepsisen er der til tross for at den amerikanske veksten er stor nok til at den amerikanske sentralbanken avslutter stimuleringsprogrammet som ble innført under finanskrisen.

I Europa er ikke Tyskland lenger immun mot presset noen av deres ledende handelspartnere står overfor. Nok en gang legger Japan ut store summer for å stimulere til vekst etter to tiår med stagnasjon.

I tillegg er økonomilokomotivet Kina er i ferd med å svikte. Xi Jinping sa imidlertid under APEC-toppmøtet i Beijing denne uken at landets utsikter ikke er like skremmende nå som landet legger om til en mer bærekraftig vekst.

900 tiltak

G20-landene opplyser at det så langt er enighet om rundt 900 tiltak for å nå målene. Tiltakene innebærer økte investeringer i infrastruktur, økonomiske reformer og oppmuntring til frihandel.

Seniorforeleser ved School of Economics ved Universitet i Sydney, Mark Melatos, sier det er viktig at G20 gjør konkret fremgang i Brisbane. Ellers risikerer det å bli et forum for tomme politiske uttalelser, mener han.

– G20-agendaen mangler politiske detaljer for å nå målet. Det mangler også genuint nye ideer for å nå målet, sier han.

Nicholas Reece ved Melbourne School of Government and School of Social and Political Science sier G20 har utfordringer knyttet til sin størrelse og mangfold.

– Enkelt sagt, så er det for mange ulike konkurrerende interesser på bordet som gjør det veldig vanskelig å oppnå enighet om en reell reform, sier han.

Les også:

Sjeføkonom om oljeprisfallet: - Den beste nyheten verdensøkonomien har fått på lengeUSAs finansminister: - Verden har ikke råd til et tapt tiår i EuropaNorsk diplomat må forlate Russland innen én ukeG20: Nærmer seg vekstmål, men trenger mer fra Europa

Publisert: