Davos-møtet får nye spillere

Mens USA og Europa sliter, stormer de fremvoksende økonomiene inn på banen på Verdens økonomiske forum.

STORT SKIFTE: Børge Brende mener at deltagelsen på Verdens økonomiske forum viser et paradigmeskifte i verden.
  • NTB
Publisert:

– Det vi har sett i Davos, har for meg vært en vekker for hvilket paradigmeskifte vi står overfor globalt, sier Børge Brende idet han og Verdens økonomiske forum (WEF) holder på med siste møtedag i Davos.

– Vi ser virkelig nå hvordan Kina, India, Afrika, Latin-Amerika er i ferd med å spille en mye viktigere rolle. Vi har hørt og snakket lenge om hvordan USA og Europa blir mindre viktige, men i løpet av Davos har jeg virkelig følt på det globale skiftet, sier WEFs administrerende direktør og viser blant annet til interessen for Afrika i Davos.

Ettertraktet

Det har i alt vært ti afrikanske stats- og regjeringssjefer i Davos, og det er ikke lenger bare utviklingsministre og bistandsorganisasjoner som ønsker å møte dem.

– Det er konsernsjefer fra de store selskapene, det er nærings- og handelsministre og finansministre. Det er en enorm interesse for å møte de afrikanske statslederne, sier Brende til NTB.

Han peker på en holdningsendring der landene går fra å være utviklingsland som er avhengige av bistand, til å være land som drives av vekst og investeringer. Og med det øker de både innflytelsen og betydningen.

Flytter seg

Han kaller det en aha-opplevelse å merke hvordan verdens tyngdepunkt i kjølvannet av finanskrisen flytter seg fra nord til sør, til øst og også til Latin-Amerika. Der Europa har opplevd at økonomien krymper, forventer de nye, fremvoksende økonomiene 6 prosent vekst.

– Da skjer endringene utrolig raskt, sier Brende.

Etter noen hektiske møtedager mener WEF-direktøren det er satt en viktig vekstagenda. Han håper viktige spørsmål for fremtiden i den globale økonomien er satt i søkelyset.

– Nå som det virker som det er noen lysninger i verdensøkonomien, synes jeg vi har fått en økt forståelse for at man ikke må falle for fristelsen og si at jobben nå er gjort, for det er den ikke, sier han.

Jobbkrise

– Man har gått fra en finansiell krise der det virker som om bankene er noe mer solide, til at man trenger en vekstagenda. Uten vekst vil man heller ikke kunne få gjort noe med den enorme globale jobbkrisen som vi nå er inne i, sier han og påpeker at over 200 millioner mennesker står uten arbeid i verden.

– Det må skapes minst 600 millioner nye arbeidsplasser de neste ti årene, sier Brende.

Les også:

  • Ledigheten er verdens nye krise
  • Irland kan forlate EUs hjelpeprogram
  • Merkel kritiserer Japans pengepolitikk
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Brende om Davos: - Ikke en rikmannsklubb

  2. Davos samler igjen de rike og mektige

  3. Solberg til herreklubben Davos

  4. IEA venter store utslipp i fremvoksende økonomier: Mener investeringene i ren energi må syvdobles

  5. Barth Eide: - Må skjønne risikoen med store forskjeller