Putin benåder fengslet olje-oligark

President Vladimir Putin sier han vil benåde Mikhail Khodorkovskij, som tidligere var Russlands rikeste mann.

BENÅDES: Mikhail Khodorkovskij ble dømt til 9 år i fengsel i 2005. Han ble dømt for skatteunndragelse på flere millioner dollar, og hvitvasking av penger.
Publisert:

Den russiske presidenten sier at han vil benåde den tidligere sjefen for oljegiganten Yukos, «i nærmeste fremtid», ifølge Russia Today.

- Han har brukt de siste ti årene i fangenskap - noe som etter mitt syn er en alvorlig straff, sa Putin på en pressekonferanse i Moskva torsdag.

I benådningssøknaden Khodorkovskij nylig skal ha skrevet, viste han ifølge Putin til «humanitære omstendigheter».

- Hans mor er syk, og jeg tror at en avgjørelse kan gjøres i nærmeste fremtid, sa Putin.

To dommer

I 2005 ble Khodorkovskij dømt til ni år i fengsel for skatteunndragelse og hvitvasking av penger.

Han fikk en nye dom i 2010, på seks år. Den gangen ble han dømt for å ha stjålet 218 millioner tonn olje fra sitt eget selskap. Tyveriet skal ha skjedd mellom 1998 og 2003.

Khodorkovskijs forsvarsadvokater avviste den gang anklagen som absurd, blant annet fordi han ved den forrige rettssaken, som startet i 2003, ble dømt for ikke å ha betalt skatt av inntektene fra den samme oljen.

Tok advokaten på senga
Putin kommenterte saken på spørsmål fra en journalist. På presidentens årlige pressekonferanse var mer enn 1300 journalister på plass.

Idet presidenten skulle gå, spurte en av dem om Khodorkovskij.

I etterkant har imidlertid Khodorkovskijs advokat uttalt til nyhetsbyrået RAPSI at oljemagnaten ikke har søkt om benådelse, og at de heller ikke har informasjon om at andre har gjort det på hans vegne.

- Vi sitter ikke på informasjon som antyder det, selv om flere tidligere har søkt om benådning på hans vegne tidligere, sa Khodorkovskijs advokat ifølge RT.

Putins pressesekretær Dmitrij Peskov insisterte imidlertid på at brevet Putin hadde mottatt var undertegnet av Khodorkovskij selv.

Vil slippe fri umiddelbart

Men den fengslede oljemagnaten kan ha sendt en slik søknad uten advokatens hjelp, ifølge en representant for Human Rights Council.

Om han blir benådet, vil han umiddelbart kunne forlate straffekolonien der han soner sin straff.

En person er fri så snart presidenten underskriver dekretet om benåding, ifølge Khodorkovskijs advokat.

Pussy Riot får amnesti

Putin bekreftet også at Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova i protestbandet Pussy Riot vil få amnesti.

Putin benyttet imidlertid også anledning til å si at han mislikte oppførselen til medlemmene i bandet, som han mener har oppført seg skandaløst.

Den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, vedtok i en avstemning onsdag forslaget fra president Vladimir Putin om amnesti for flere tusen politiske fanger.

Amnestiet gis i forbindelse med 20-årsjubileet for den russiske grunnloven.

Les også:

Russiske demonstranter krever omvalgMedvedev vil granske Yukos-domForbes mener Putin er verdens mektigste

Publisert: