Regjeringen slår tilbake i krangel om tollgrensen
Eksperter: Undersøkelsen viser at heving av tollgrensen vil skade handelen. Regjeringen om de samme funnene: Nei, den viser at frykten er overdrevet.
I en fersk undersøkelse utført av InFact for Eniro ble drøyt 1.000 nordmenn spurt om deres handelsvaner på nett og om det mye omdiskuterte budsjettforslaget om å heve toll- og momsfri-grensen på kjøp av varer fra utlandet til 500 kroner ville påvirke deres handelsmønster.
Statistikk kan som kjent tolkes i flere retninger, så også denne - tydeligvis:
Førsteamanuensis Peder Inge Furseth fra BI og NHH-professor Tor W. Andreassen sa i helgen til E24 at tallene underbygget at regjeringens forslag om å heve tollgrensen er næringsfiendtlig for norske bedrifter.
Slår tilbake
Nå slår regjeringen tilbake, med sin egen tolkning av de samme tallene:
– Vi synes det som er kommet av uttalelser og innspill fra visse hold overdriver betydningen en heving av tollgrensen vil få og vi mener undersøkelsen understøtter akkurat det, sier statssekretær i Finansdepartementet, Paal Bjørnestad (Frp), til E24.
Bjørnestad viser til at 60 prosent av de spurte sier at en økning i den tollfrie summen ikke vil påvirke hvor mye de handler fra utenlandske nettbutikker, mens knapt 31 prosent sier at det i noen grad eller i stor grad vil gjøre det.
Forvirret? Se resultatene fra undersøkelsen og døm selv
– Vi tror at forbrukerne vil vektlegge aspekter som leveringstid og betalingssikkerhet, og at flertallet fremdeles vil velge norske nettbutikker fremfor utenlandske, sier Bjørnestad til E24.
Virke-sjefen brukte Solbergs argumenter mot henne
Skal hevde seg
- Vi mener det bør være gode muligheter for at norske butikker skal hevde seg greit i konkurranse med utenlandske nettbutikker.
Om man imidlertid bryter ned undersøkelsen på dem som hypping handler på nett, ukentlig og månedlig, så svarer henholdsvis 58 og 51 prosent at det vil påvirke handlemønsteret deres.
Førsteamanuensis Peder Inge Furseth ved Handelshøyskolen BI har lenge forsket på netthandel og innovasjon.
Han synes resultatet av undersøkelsen er skremmende og forstår godt hvorfor handelsnæringen reagerer på forslaget.
– Regjeringens forslag er næringsfiendtlig og vil ta knekken på betydelige deler av varehandelen i Norge siden mange forbrukere vil komme til å handle mer fra utlandet, sa Furseth til E24 i helgen.
Ber politikerne vente med å heve tollgrensen på netthandel
– Vil føre til konkurser
- Regjeringen burde hjelpe norsk næringsliv gjennom sine forslag i statsbudsjettet. I stedet hjelper de utenlandsk næringsliv, og de hjelper norske forbrukere i altfor stor grad.
Furseth får også støtte av professor Tor W. Andreassen ved Norges Handels Høyskole.
– Økt netthandel vil gjøre at en rekke mindre butikker legges ned eller går konkurs, mener professoren.
- Dette vil ramme mest i distriktene hvor butikkene ofte har et svært variert utvalg for å kunne betjene kundene best mulig. Når man kan kjøpe deler av dette billigere på nettet, vil man gjøre det, sier NHH-professoren til E24.
Han legger til at dersom nordmenn stadig velger utenlandske nettbutikker over de norske vil denne utviklingen forverres, fordi norske nettbutikker vil se seg nødt til å flagge ut av Norge. Dermed faller flere arbeidsplasser enn nødvendig bort.
Venstre har foreslått 500-kronersgrense i åtte år på rad: Derfor snur partiet nå
– Styrker forbrukernes rettigheter
– Vi ønsker å gjennomføre forslaget for å styrke forbrukernes rettigheter, og så har det kommet veldig mange dramatiske utsagn om hva det vil ha å si for norske butikker, sier Bjørnestad.
Regjeringen er nå i gang med budsjettforhandlinger med sine to støttepartier i Stortinget, KrF og Venstre.
Venstre hadde i sitt program at de ønsket en heving av tollfrigrensen til 500 kroner, men har nå snudd og ønsker å bare heve denne til 350 kroner.
KrF har varslet at de ikke vil gå inn for en økning av grensen.
– Vi har lagt frem vårt forslag som vi mener er det beste og regjeringen står på sitt, men det pågår jo forhandlinger – hva som blir resultatet av de, vil jo tiden vise, sier statssekretæren.
Les også: