Industritall peker mot svake veksttall for eurosonen

BREMSKLOSSER: Frankrike og Tyskland holder farten i eurosonens totale økonomi nede. Her er forbundskansler Angela Merkel og president Francois Hollande fotografert i Milan i oktober.
Publisert:Industriproduksjonen i eurosonen økte mindre enn ventet i september.

Industriproduksjonsindeksen i eurosonen steg med 0,6 prosent til 100,6 i september.

Det var på forhånd ventet en vekst i eurosonens industriproduksjon på 0,7 prosent i september, etter et kraftig fall måneden før.

Industriproduksjonsindeksen er en viktig indikator på hvordan tallene for tredje kvartals utvikling i eurosonens bruttonasjonalbudsjett (BNP) blir. De offentliggjøres fredag og er ventet å vise en vekst på marginale 0,1 prosent.

Lite lyspunkt

Det er et lite lyspunkt i statistikken far EUs statistikkbyrå Eurostat.

Statistikken for august er nemlig revidert slik at fallet på 1,8 prosent som opprinnelig ble meldt er nedjustert til et fall på 1,4 prosent.

Det var imidlertid ventet at tallene for august skulle revideres på bakgrunn av spesielle forhold knyttet til august-statistikken for den tyske industriproduksjonen.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets sier til E24 at onsdagens statistikk totalt sette er noe bedre enn man kunne frykte etter at det kom svært svake italienske industriproduksjonstall sist mandag.

Kvartalsnedgang

Ifølge Gonsholt Hov innebærer tallene likevel at det i tredje kvartal var en nedgang i industriproduksjonen på 0,4 prosent, etter en nullvekst i andre kvartal.

Det er dårlig nytt i forhold til BNP-tallene for eurosonen som offentliggjøres fredag.

- Det er fortsatt fare for at de kan bikke under forventingene. Det blir uansett ikke særlig sprekt, sier han.

Blant eurolandene er det Irland som kan vise til den kraftigste økningen i september med en vekst på 4,1 prosent, mens Portugal og Nederland har kraftigst tilbakegang på henholdsvis 4,1 prosent og 2,0 prosent.

Industriproduksjonsindeksen var i september på det samme nivået som i september i fjor. Sammenlignet med desember i fjor har indeksen falt med knappe 0,5 prosent.

Les også:

- Det er fortsatt fare for resesjon og deflasjon i eurosonenDraghi rører ikke rentenOECD vil ha mer pengetrykking fra DraghiNy skuffelse treffer Draghi på rentedagen- Hva du har er et kappløp mot bunnenPublisert: