Netanyahus parti lover fortsatt okkupasjon etter valget

Israels hær kommer ikke til å forlate verken Vestbredden eller Øst-Jerusalem dersom statsminister Benjamin Netanyahu vinner valget, lover hans parti Likud.

NETANYAHU: Israels statsminister Benjamin Netanyahu fotografert under det ukentlige kabinettmøtet i Jerusalem søndag.
Publisert: Publisert:

Valgløftet ble avlagt søndag, etter at statsministerens kontor så seg nødt til å avvise rapporter i israelske medier om at Netanyahu har lagt tankene om en tostatsløsning med palestinerne på hylla.

I en flittig sitert uttalelse fra Likud heter det nemlig at statsministeren mener en tale han holdt for snart seks år siden, nå er «irrelevant». I en tale ved Bar Ilan-universitetet i juni 2009 uttrykte Netanyahu for første gang støtte til en tostatsløsning ved å åpne for en «demilitarisert palestinsk stat som anerkjenner den jødiske staten».

Brannslukking

Likuds forsikring om at talen ikke lenger er relevant, kom tilsynelatende under et forsøk på brannslukking etter påstander om at Netanyahu i 2013 var villig til å trekke israelske styrker ut av store deler av Vestbredden.

Det ville ha krevd tvangsflytting av israelske bosettere på okkupert palestinsk land. Avsløringen kommer på et dårlig tidspunkt for Likud, som kjemper om stemmene fra ytterliggående israelske nasjonalister og forsøker å få støtte fra ultraortodokse partier før valget 17. mars.

Men Netanyahus kontor benekter altså at han noen gang har sagt at talen om tostatsløsning er irrelevant, slik hans eget parti via Knesset-medlem og statssekretær Zipi Hotovely hevdet.

– Hele Netanyahus politiske biografi er en kamp mot opprettelsen av en palestinsk stat, mener hans partikollega Hotovely.

Hardt press

Senere søndag publiserte Likuds partikontor en ny uttalelse som lignet på Hotovelys opprinnelige påstand, melder Haaretz:

«Statsminister Benjamin Netanyahu sa at i situasjonen som er oppstått i Midtøsten, vil ethvert evakuert territorium bli overtatt av radikal islam og Iran-støttede terrororganisasjoner. Derfor blir det ingen innrømmelser eller tilbaketrekkinger – slikt er simpelthen irrelevant».

Statsministeren er under hardt press en drøy uke før valget. På de fleste meningsmålingene ligger Netanyahus regjeringskoalisjon nå ett til to mandater bak Sionistunionen. Under ledelse av Isaac Hertzog har opposisjonsalliansen lovet å forsøke å blåse liv i de ikke-eksisterende fredsforhandlingene med Palestina.

Begge blokkene er imidlertid helt avhengige av støtte i nasjonalforsamlingen for å danne regjering.

Protest mot Netanyahu

I helgen marsjerte titalls tusen israelere i Tel Aviv. De krevde endring og ropte at Netanyahu må «gå hjem». Protestens hovedtaler, tidligere Mossad-sjef Meir Dagan, anklaget Netanyahu for total mangel på lederskap siden han ble regjeringssjef for seks år siden.

– Israel er en stat omringet av fiender, men jeg frykter ikke fiendene. Jeg frykter lederskapet, sa Dagan, som anklager Netanyahu for å ha skapt den største krisen siden Israels opprettelse.

Netanyahu-tilhengere har varslet en motdemonstrasjon kommende lørdag, bare dager før valget.

Les også

Netanyahu blir satt under etterforskning

Les også

Israel åpner for grønnsaksimport fra Gaza

Les også

Netanyahu i Washington for å tale om Iran

Publisert: