RATINGBYRÅ: - 60 prosent sjanse for bankkrise i Kina

Fitch mener det mener det er mer sannsynlig at en bankkrise rammer Kina, enn det er at det ikke gjøre det.

BOLIGBOBLE: Fitch Rating frykter bankkrise i Kina forårsaket av boligboble og utlånsvekst. Her er en turist i Shanghai.

  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Det er en 60 prosent sjanse for en bankkrise i Kina innen 2013, som et resultat av utlånsvekst og boligprisboble.

Det mener ratingbyrået Fitch Ratings, ifølge Bloomberg.

Byrået frykter at den elleville boligprisveksten, det mange omtaler som en boligboble, vil ta slutt som følge av «hull i regnskapene».

Kombinert med boligprisveksten, har det siden finanskrisen vært en dramatisk vekst i utlån i verdens mest folkerike land.

I 2009 og 2010 ble det totalt lånt ut 17,5 billioner kinesiske yuan, eller 14.800 milliarder kroner, som et ledd i en stimulering av økonomien etter finanskrisen.

20. måneder opp

Myndighetene i Kina varslet etter jul om fortsatt oppgang i eiendomsprisene. Med de siste månedenes oppgang betyr dette en boligprisvekst 20 måneder på rad.

I 2010 steg prisene i 70 utvalgte byer med 6,4 prosent på årsbasis.

Det skjer til tross for at myndighetene de siste månedene har gjort flere grep for å redusere varmen i eiendomsmarkedene.

Styringsrenten er hevet, boligskatt er foreslått og kravene til hvor mye egenkapital bankene må inneha er noen av tiltakene.

- Vi må unngå en abnormal utstedelse av lån i begynnelsen av året, sa Kinas statsminister Wen Jiabao i en uttalelse etter jul.

65 millioner tomme leiligheter

Boligbyggingen har de siste årene gått i forrykende fart i Kinas urbane strøk.

Etterspørselen etter leiligheter stiger imidlertid enda mer, med galopperende priser som følge.

Sjokkerende nok meldte flere medier sist høst at 65 millioner leiligheter er ubebodd i Kina, basert på at så mange strømmålere i urbane strøk ikke hadde beveget seg på seks måneder.

«Boble av episke proporsjoner»

Investeringsstrategen Albert Edwards ser de samme symptomene som like før finanskrisen.

«Igjen ser investorer Kina som den eneste investeringsmuligheten. Jeg og Dylan [også analytiker i Société Générale journ. red] er fortsatt overbevist om at vi er vitne til en boble av episke proporsjoner, som vil sprekke og ta investorer like mye på senga som boblesprekken i Asia på midten av 1990-tallet», skrev han i en rapport like før jul.

Les også

Avviser norsk boligbobleEt skritt nærmere en renteøkningBoligprisene skal videre oppKina synes skvetten for boligboble- Statsgjelden vil prege oss i ti år

Flere artikler

  1. Dette er en kinesisk spøkelsesby Dette er et kart over den nye byen, Zhengzhou New District. I byer som denne står 75 prosent av leiligheter tomme.

  2. IMF frykter nytt globalt boligkrakk

  3. - Inflasjonsfaren er veldig høy

  4. Annonsørinnhold

  5. Selvaag: - Det er ingen boligboble

  6. SUPERANALYTIKER ALBERT EDWARDS: -  Markedet vil tryne