SKREMT AV MARKEDSURO: Merkel kaller Weber inn på teppet

Forbundskansleren insisterer på at Tysklands sentralbanksjef Axel Weber avklarer hvorvidt han har lyst til å lede Den europeiske sentralbanken eller ikke.

VIL HA AVKLARING: Forbundskansler Angela Merkel ber sentralbanksjef Axel Weber avklare om han er kandidat til sjefsposten i ESB.
Publisert:

Fredag møtes Tysklands forbundskansler Angela Merkel og sentralbanksjef Axel Weber i Berlin.

Ifølge Financial Times har Merkel kalt inn Weber for å be ham kunngjøre om han stiller som kandidat til ledervervet i Den europeiske sentralbanken (ESB) eller ikke.

Den nåværende ESB-sjefen, Jean-Claude Trichet, går etter planen av som ESB-sjef i oktober, etter å ha ledet banken i åtte år.

Weber ble regnet som den mest sannsynlige etterfølgeren - helt til Reuters onsdag brakte nyheten om at han likevel ikke vil stille som kandidat til vervet.

Nyhetsbyrået siterte ikke navngitte tyske kilder, som hevdet at Weber vil være for kontroversiell for mange av de 16 eurolandene i tillegg til Tyskland, og dermed har begynt å se seg om etter andre muligheter.

- Jeg er stum

Ifølge Reuters hisset Weber på seg Frankrike da han i fjor gikk sterkt imot at ESB skulle kjøpe obligasjoner i kriserammede euroland. Likevel uttrykte den franske finansministeren Christine Lagarde torsdag forbauselse over at Weber vil trekke seg.

- For en overraskelse. Virkelig. Jeg er stum, sier Lagarde til Reuters.

Andre spekulasjoner går i retning av at Tyskland vil ofre Weber for å få gjennomslag for en ny serie tiltak for å styrke det økonomiske samarbeidet i eurosonen. Tiltakene skal etter planen legges frem for EU-landenes statsledere i slutten av mars.

Torsdag nektet Weber å uttale seg om saken under en pressekonferanse i Wien. Det bidro til å skape uro i de europeiske finansmarkedene.

Financial Times skriver fredag at Merkel senere i dag vil forsøke å overtale Weber til å kunngjøre at han ikke lenger er kandidat til vervet.

Italiener ny favoritt

Etter planen skal de 17 eurolandene bestemme seg for hvem som skal etterfølge Trichet i sommer.

Dersom det skulle bli bekreftet at Weber trekker seg, vil mange peke på den italienske sentralbanksjefen Mario Draghi.

Draghi er som Weber medlem av Den europeiske sentralbankens styre.

Også den finske sentralbanksjefen, Erikki Liikanen, er nevnt som en mulig kandidat til vervet.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: