Tysk melding til Kypros:
- De som har profittert  på den kypriotiske modellen må betale regningen

Derfor insisterer Tyskland på den kypriotiske bankskatten.

PROTESTER: En demonstrant protesterer mot planene om en bankskatt utenfor parlamentet i Nicosia på Kypros. Protestene får lite sympati blant tyske politikere.
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Angela Merkels svake støtte i Bundesdag og Kypros sitt rykte som skatteparadis bidrar til at Tyskland krever at kypriotiske bankkunder må blø.

Kravet om at Kypros må kreve inn 5,8 milliarder euro i en engangsskatt fra innskyterne i landets banker har skapt raseri på Kypros og sinne i Russland hvor mange av innskyterne bor.

Les også: Skjebnedag for Kypros

Det har også skapt uro i andre utsatte land i eurosonen om at tiltaket skal svekke tilliten til bankvesenet i flere land.

- Hvorfor skal Tyskland betale?

Men for tyskerne er det en soleklar betingelse for at landet skal ta sin andel av kriselånet på 10 milliarder euro til Kypros.

- Jeg må gå til min valgkrets og forklare mine folk i min valgkrets hvorfor vi er villige til å låne mer enn tre milliarder euro til Kypros. Hvorfor skulle Tyskland redde disse menneskene uten at de er villige til gi i det minste et lite bidrag til redningspakken selv?, sa Michael Fuchs til BBC mandag.

Fuchs er ikke noen hvem som helst i tysk politikk. Han er nestleder i parlamentsgruppen til Angela Merkel kristeligdemokratiske parti.

Les også: Kypros stenger bankene for å hindre kapitalflukt

Svake målinger

Fuchs og Merkel vet at partiet deres ikke ligger godt an til å få flertall ved det tyske valget i september. Dagens meningsmålinger indikerer at dagens tyske regjeringskonstellasjon ikke vil få et nødvendig flertall når tyskerne går til stemmeurnene, selv om kristeligdemokratene ligger an til å bli det største partiet.

Ifølge Bloomberg viser målingene at Merkels parti har 39 prosent av stemmene. Regjeringspartneren Fridemokratene har fire prosent.

Sosialdemokratene har 28 prosent og de grønne 16 prosent.

Lite krisestøtte

De vet også at oppslutningen om nye krisepakker er svak i det tyske parlamentet. Da den siste utbetalingen til Hellas ble godkjent i november var det 297 som stemte for - hvilket ga et flertall på kun fire stemmer. 30 parlamentsmedlemmer stemte blankt eller var fraværende. Inkludert medlemmer av regjeringspartiene.

Det var tredje gang i Merkels regjeringstid at hun ikke fikk støtte fra mer enn halvparten av de 620 medlemmene i parlamentet. Merkels koalisjon har 330 av plassene.

Heller ikke i den tyske opposisjonen er det stor medlidenhet for kyprioter og andre som har innskudd i bankene på Kypros.

- De som har profitert på den kypriotiske forretningsmodellen må betale regningen - ikke Europas skattebetalere, sier det sosialdemokratiske partiets budsjettpolitiske talsmann Carsten Schneider i en pressemelding mandag, ifølge Bloomberg.

Tidligere i vinter har Schneider uttalt at han mener det er uaktuelt at tyske skattebetaleres penger skal brukes til å sikre «russiske innskudd av illegale penger».

Det er antatt at en betydelig andel av ikke-kypriotiske innskudd i landets banker er russiske.

Nordmenn på Kypros

Men det er ikke russere som har blitt tiltrukket av Kypros status som skatteparadis.

John Fredriksen er kanskje den mest kjente nordmannen som har søkt tilhold på Kypros. Fredriksen har byttet inn sitt røde norske pass mot et kypriotisk.

Hans nære medarbeider Tor Olav Trøim sier til Dagens Næringsliv tirsdag at de ikke har noen eksponering av betydning mot bankene på øya.

Avisen mener likevel å vite Fredriksens tap som følge den foreslåtte bankskatten vil ende opp pp under en million dollar.

I tillegg til Fredriksen er Arne Treholt en kjent nordmann med base på Kypros. Han sa til E24 mandag han ikke blir nevneverdig rammet av bankskatten og at hans finansselskaps klientmidler er plassert i banker utenfor Kypros.

Les også: Treholt om Kypros-krisen: - Det går rykter om at Putin er på vei

Det Øystein Stray Spetalen-kontrollerte riggselskapet SDS Standard Drilling meldte mandag at de risikerer en regning på 39.000 dollar som følge av bankskatten.

Les også: Spetalens rigg-selskap rammes av Kypros-krise

Boligriggselskapet Prosafe, som har Folketrygdfondet som en av sine store aksjonærer, meldte på sin side at de risikerer å tape 50.000 dollar.

Det er flere selskaper notert på Oslo Børs med hovedkontor på Kypros. Disse er Seabird Exploration, Petrolia, Songa Offshore og Deep Sea Supply. Ingen av disse har meldt om mulige tap som følge av den foreslåtte bankskatten.

Les også

Slik endte charter-perlen opp med å se konkursen i hvitøyetRussland kan sitte på nøkkel i Kypros-krisen- Dette er en «gamechanger»Sammenligner krisen med Tyrkias invasjonKypros' president: - Går mot total kollaps og euroexit uten redningspakke

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kypriotisk minister:- Vi undersøker en plan B

  2. - Det går rykter om at Putin er på vei

  3. Frykter systemet bryter sammen

  4. Sammenligner krisen med Tyrkias invasjon

  5. Slik endte charter-perlen oppmed å se konkursen i hvitøyet