Vil lage sin egen verdensbank

Brics skal skape utfordrer til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet.

GOD STEMNING: Brics-landene skal forsøke å skape en ny bank under toppmøtet i Durban. Her blir Peng Liyuan, kona til den kinesiske presidenten Xi Jinping, tatt imot på rød løper.

STRINGER
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Lederne for de største fremvoksende økonomiene, de såkalte Brics-landene, møtes i dag i sørafrikanske Durban. Øverst på dagsordenen står opprettelsen av en egen investeringsbank.

VÅT VELKOMST: Her ankommer Russlands president Vladimir Putin Durban.

Handout

- Dersom de annonserer en Brics-bank, vil det være noe helt spesielt. Det symboliserer i det minste at de kan oppnå noe som politisk gruppe, og det betyr at mer kan følge i fremtiden. Det betyr også at de har sin egen verdensbank, som kan støtte infrastruktur og handelsprosjekter, sier styreformann Jim O'Neill i Goldman Sachs Asset Management til Bloomberg.

VIL SAMARBEIDE: Kinas president Xi Jinping og Sør-Afrikas president Jacob Zuma på talerstolen.

STRINGER

Han var den første som brukte uttrykket Bric i 2001, som en betegnelse på de landene hvis økonomi han trodde ville være på størrelse med den amerikanske innen 2020. Bric sto for Brasil, Russland, India og Kina (China). Lista har senere blitt utvidet med en «s», for Sør-Afrika.

Krever reformer

Brics har tidligere bedt om en overhaling av Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet, og kritisert praksisen med at presidentene hentes fra respektive USA og Europa.

Les også: Utviklingsland krever mer makt over pengefondet

I fjor ble amerikanske Jim Yong Kim valgt til ny leder for Verdensbanken, foran kandidater fra Nigeria og Colombia.

- Vi må endre forretningsdriften i de internasjonale finansinstitusjonene. De trenger reformer, sa den sørafrikanske ministeren for internasjonale relasjoner, Maite Nkoana-Mashabane, tidligere i mars.

Les også: Disse krever handling fra Europa

Og nå legges det ekstra press bak kravene. De fem landene, som omfatter 43 prosent av verdens innbyggere, har kombinerte reserver av utenlandsk valuta på 4400 milliarder dollar.

I fjor ble det handlet for 282 milliarder dollar innad i gruppen. Denne handelsverdien kan nå 500 milliarder dollar innen 2015, ifølge tall fra brasilianske myndigheter.

Første toppmøte

Det er fortsatt skjær i sjøen før en ny investeringsbank ser dagens lys. Partene må blant annet bli enige om hvordan banken skal finansieres og driftes.

Dette bekrefter Mikhail Margelov, som en av den russiske presidenten Vladimir Putins utsendinger til Durban. Russerne ønsker at de innledende bidragene skal begrenses til 10 milliarder dollar.

- Det er nok en stund til det vil være gjennomførbart for denne banken å finansiere for eksempel et jernbaneprosjekt, sier analytiker Simon Freemantle i Standard Bank Group.

Det skorter imidlertid ikke på gode intensjoner. Kinesiske Xi Jinping har gjort Durban til sitt første toppmøte som president. Mandag talte han varmt om sine afrikanske verter, ifølge Al Jazeera.

Publisert:

Flere artikler

  1. Putin: – BRICS-bank skal finansiere energiprosjekter

  2. Ny BRICS-bank setter i gang

  3. Obama: Brexit skal ikke ødelegge forholdet til USA

  4. Putin og Xi vil samarbeide enda tettere

  5. Putin sletter 216 mrd. av Cubas gjeld fra Sovjet-tiden