I dag kan norsk selvgodhet få seg en knekk

Utsiktene for norsk økonomi kan bli nedjustert.

NORSK FEST: Nordmenn var i flertall blant tilskuerne under ski-VM i Val di Fiemme.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Når Statistisk Sentralbyrå (SSB) torsdag kommer med sine nye økonomiske prognoser kan bildet av at Norge lever på en egen beskyttet øy i et hav av økonomisk elendighet slå sprekker.

Klokken 10.000 offentliggjør SSB sin første konjunkturapport i 2013. Den heter «Økonomisk utsyn» og inneholder prognoser for utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.

Les også: Norge tjente 2.574 milliarder i fjor

«SSBs prognoser har lenge tegnet et svært positivt bilde av norsk økonomi. Vi venter at bildet blir noe mindre rosenrødt denne gang,» skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i sin morgenrapport.

Lavere oljeaktivitet

En viktig årsak til at vekstutsiktene kan bli nedjustert er at temperaturen i oljeindustrien, som lenge har utlignet effektene for norsk økonomi av krisen i landene rundt oss, har gått noe ned.

Seneste onsdag nedjusterte SSB anslagene for oljeinvesteringene i år fra 207,8 milliarder i november til 198,7 milliarder.

Les også: Oljeindustrien letter litt på gassen

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at det ikke er vanlig å se slike nedjusteringer så tidlig i året.

«Gårsdagens tall ser derfor ut til å reflektere en mer genuin endring av utsiktene,» skriver sjeføkonom Knut Anton Mort i morgenrapporten.

«Gårsdagens statistikk føyer seg dermed inn i bildet av indikasjoner om at norsk fastlandsøkonomi er i ferd med å avkjøles,» heter det videre.

Ledigheten stiger

Tegnene om at det butter i norsk økonomi er små, men kommer på løpende bånd.

Nav meldte fredag om en svak økning i arbeidsledigheten i februar.

SSBs arbeidskraftundersøkelse, som tidligere har fanget opp økning i ledigheten tidligere enn Nav-tallene, har imidlertid lenge vist at arbeidsmarkedet blir slakkere.

Nå er flere unge ledige enn under finanskrisen, viser SSBs tall.

Og impulsene fra utlandet er heller ikke gode.

Fall i eurosonen

Senest onsdag kom nye tall for verdiskapningen i eurosonen.

De viste et kraftig fall i bruttonasjonalprodukt også i fjerde kvartal. Nå har økonomien i eurosonen falt i fem kvartaler på rad, og det er få utsikter til vekst.

Les også: - Nedgang på alle bauger og kanter

Også i Storbritannia går det dårlig og referatet fra det forrige rentemøtet i sentralbanken viser at mindretallet som mener at renten må ytterligere ned og økonomien stimuleres med enda større tilførsel av likviditet øker.

«I Bank of England er det betydelig usikkerhet knyttet til om sentralbankens rentekomite vil vedta å øke de kvantitative lettelsene i dag. På forrige møte stemte både sentralbanksjef King, hans visesjef Tucker og det eksterne medlemmet Miles for å gjøre nettopp det. Utviklingen i økonomien er svak, men ikke svakere enn sist,» heter det i DNB Markets morgenrapport.

Også den europeiske sentralbanken er det rentemøte torsdag. De aller fleste synsere tror det ikke kommer nye tiltak derfra.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Spår lavere farti norsk økonomi

  2. Her fattes årets viktigste beslutning

  3. SSB: Slik hadde det gått i norsk økonomi med svak internasjonal vekst

  4. I ettermiddag kan Draghi slå på stortrommen igjen

  5. ESB rører ikke renten, smører økonomien mindre fra april