Dalai Lama får ikke møte regjeringen

Ingen regjeringsmedlemmer vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge, bekrefter utenriksminister Børge Brende (H) overfor NTB.

FÅR IKKE MØTE REGJERINGEN: Utenriksminister Børge Brende (H) har bestemt seg: Han vil ikke møte Dalai Lama, i frykt for at forholdet til Kina blir enda verre. Den tibetanske lederens forestående norgesbesøk var ikke noe tema i samtalene med Brendes amerikanske kollega John Kerry i Washington torsdag.
Publisert: Publisert:

– Regjeringen har i dag besluttet at ingen representanter for norske myndigheter vil møte Dalai Lama når han er på besøk i Norge, sier Brende på telefon til NTB fra Washington.

Utenriksministeren gjentar begrunnelsen han tidligere har gitt for regjeringens motvilje mot å møte fredsprisvinneren fra 1989.

– Det er på bakgrunn av den helt ekstraordinære situasjonen som er mellom Kina og Norge, hvor det ikke har vært reell politisk kontakt mellom våre to land på snart to år, sier Brende, som vil unngå at forholdet til stormakten i øst blir enda verre.

Tungt hjerte

Regjeringen har vært under hardt press fra opposisjonen og andre som ber Norge om ikke å bøye av for Kina og sette næringsinteresser foran menneskerettigheter.

– Det er ikke med noe lett hjerte vi kom til denne beslutningen, medgir Brende, og tilføyer:

– Min oppgave er å gjøre det som tjener Norges interesser over tid.

Den tidligere lederen av Stortingets Tibet-komité avviser at dette kun dreier seg om næringsinteresser.

Vil inn i varmen

– Situasjonen svekker mulighetene våre for å ta opp menneskerettighetsspørsmål direkte med Kina, og til å delta i reelle internasjonale prosesser hvor Kina sitter med nøkkelen både innenfor klima og handel. Vi må også ta med norske arbeidsplasser og næringsinteresser i det totale bildet, sier Brende.

Utenriksministeren er ikke i tvil om at dersom Norge hadde valgt å møte Dalai Lama når han kommer til Norge i mai, ville det blitt enda vanskeligere å komme på godfot med kineserne.

Publisert: