Nordmenn sender stadig mer penger ut av landet

Ferske tall viser en sterk økning i internasjonale pengeoverføringer.

STØRRE PENGESTRØMMER: Antall kroner som overføres ut og inn av landet viste en solid vekst fra tredje til fjerde kvartal i 2013.

Gorm Kallestad
  • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser en økning i pengestrømmer både inn og ut av norske pengelommer.

Den største økningen er i pengeoverføringer fra utlandet til norske bankkonti.

Hele 585 milliarder kroner fant veien fra bankkontoer i utenlandet til bankkontoer tilhørende privatpersoner i Norge i løpet av fjorårets siste kvartal.

Det er en oppgang på 20,5 prosent fra tredje til fjerde kvartal 2013, og tilsvarer 100 milliarder kroner.

Ut fra norske bankkonti ble det sendt 594 millarder kroner. Det gir en vekst på 106 milliarder kroner fra tredje til fjerde kvartal, som er en oppgang på 21,6 prosent.

Så totalt ble det dermed sendt nesten 9 milliarder kroner mer ut av landet enn det som kom inn av betalingsstrømmer til Norge.

Les også

Nå har Norge 604 milliarder i gjeld

Større pengeoverføringer med EU

Ved å se nærmere på tallene kommer det frem at det største oppgangen i antall kroner inn til Norge, kommer fra EU-land unntatt Norden. Fra de landene er økningen på 27,3 prosent som tilsvarer 60 milliarder kroner. Totalsummen er på 282 milliarder kroner.

Den største oppgangen i de inngående banktransaksjonene skyldtes økte overføringer fra EU-land unntatt Norden. Økningen fra 3. kvartal 2013 var 60 milliarder kroner, eller 27,3 prosent.

Den største prosentvise veksten er det imidlertid bankkontoeiere fra Nord-Amerika som står for. Betalingsstrømmen fra over Atlanteren økte med 35,4 prosent, betalingsstrømmen endte til slutt på 79 milliarder kroner.

Fra Norge til EU-land ble det i fjerde kvartal overført 41 milliarder kroner mer enn i kvartalet før. Det er en vekst på 17,5 prosent.

Les også:

Arabisk bank vil tilby sharia-lån i NorgeDa Norges valutareserve var én sølvskje per nordmannPrisen er høyere enn Islands BNPFra fattig innvandrer til Facebook-milliardær

Publisert:

Flere artikler

  1. Eurosonen får opp farten

  2. Norsk økonomi øker veksten

  3. Dette skjer denne uken: Venter innhenting for norsk økonomi

  4. Flere i jobb i de rikeste landene i verden

  5. Telenor omsatte for 2,5 milliarder mer enn ventet