Oljepengene

Oljefondet barbert med over 700 milliarder på en uke

Nå er hele fondets oppgang i år forduftet.

Slik så verdien av Oljefondet ut kort tid etter åpning på Wall Street fredag.

Skjermdump.
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Hele Oljefondets oppgang i 2020 er utvisket etter virusfrykt og kraftig børsfall denne uken.

Fondet var verdt 10.088 milliarder kroner ved nyttår, men er fredag ettermiddag klokken 16 nede i under 10.080 milliarder kroner. Før børsfallet var fondet oppe i over 10.800 milliarder kroner.

Apple-fall

Shell er blant fondets største aksjeposter, og er én av aksjene som er kraftig ramme av virusfrykt og fallende oljepriser. Aksjen er ned over 20 prosent i år. Ved nyttår hadde Oljefondet Shell-aksjer verdt 52 milliarder kroner.

De aller største aksjepostene i fondet er Apple og Microsoft, som i fjor ble de to første postene i fondet til å overstige en verdi på 100 milliarder kroner.

Tidligere denne måneden var Apple-aksjen på det meste opp over 11 prosent for året, men torsdag kveld avsluttet aksjen ned over seks prosent. Ved nyttår hadde fondet 116,97 milliarder kroner i Apple.

Les også

Viruset herjer i markedene: Oljefondet barbert med 500 milliarder

– Tar det rolig

Oljefondets direktør Yngve Slyngstad sa torsdag at han følger nøye med på utviklingen, men at han ikke gjør noen spesielle grep på grunn av viruset.

– Vi er et fond med 30 års horisont som tar det rolig når det er urolig, sa han på en pressekonferanse i forbindelse med fondets årsrapport for 2019.

Fondet ser så langt ikke på børsnedturen som en mulighet til å kjøpe seg opp i selskaper, slik det har gjort ved tidligere kriser. Det kan være vanskelig å analysere følgene av viruset og når man eventuelt bør sikre seg aksjer.

– Vi ser på dette som risiko som vi er nødt til å observere, ikke noe som vi er nødt til å agere på investeringsmessig, sa Slyngstad til E24 torsdag.

Oljefondets verste smell hittil kom i finanskriseåret 2008, da fondets aksjer fikk en avkastning på minus 40,7 prosent. Dette ble fulgt av et oppsving året etter, som ga fondets aksjer en avkastning på 34,3 prosent.

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Oljepenger
 3. Oljefondet
 4. Yngve Slyngstad
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Viruset herjer i markedene: Oljefondet barbert med 500 milliarder

 2. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

 3. Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Coronakrisen bidro til Oljefondet-smell

 6. Oljefondets nedtur var større enn tidligere oppgitt