Oljefondet barbert med over 700 milliarder på en uke

Nå er hele fondets oppgang i år forduftet.

Slik så verdien av Oljefondet ut kort tid etter åpning på Wall Street fredag.
Oljepengene
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Hele Oljefondets oppgang i 2020 er utvisket etter virusfrykt og kraftig børsfall denne uken.

Fondet var verdt 10.088 milliarder kroner ved nyttår, men er fredag ettermiddag klokken 16 nede i under 10.080 milliarder kroner. Før børsfallet var fondet oppe i over 10.800 milliarder kroner.

Apple-fall

Shell er blant fondets største aksjeposter, og er én av aksjene som er kraftig ramme av virusfrykt og fallende oljepriser. Aksjen er ned over 20 prosent i år. Ved nyttår hadde Oljefondet Shell-aksjer verdt 52 milliarder kroner.

De aller største aksjepostene i fondet er Apple og Microsoft, som i fjor ble de to første postene i fondet til å overstige en verdi på 100 milliarder kroner.

Tidligere denne måneden var Apple-aksjen på det meste opp over 11 prosent for året, men torsdag kveld avsluttet aksjen ned over seks prosent. Ved nyttår hadde fondet 116,97 milliarder kroner i Apple.

Les også

Viruset herjer i markedene: Oljefondet barbert med 500 milliarder

– Tar det rolig

Oljefondets direktør Yngve Slyngstad sa torsdag at han følger nøye med på utviklingen, men at han ikke gjør noen spesielle grep på grunn av viruset.

– Vi er et fond med 30 års horisont som tar det rolig når det er urolig, sa han på en pressekonferanse i forbindelse med fondets årsrapport for 2019.

Fondet ser så langt ikke på børsnedturen som en mulighet til å kjøpe seg opp i selskaper, slik det har gjort ved tidligere kriser. Det kan være vanskelig å analysere følgene av viruset og når man eventuelt bør sikre seg aksjer.

– Vi ser på dette som risiko som vi er nødt til å observere, ikke noe som vi er nødt til å agere på investeringsmessig, sa Slyngstad til E24 torsdag.

Oljefondets verste smell hittil kom i finanskriseåret 2008, da fondets aksjer fikk en avkastning på minus 40,7 prosent. Dette ble fulgt av et oppsving året etter, som ga fondets aksjer en avkastning på 34,3 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Oljepenger
 3. Oljefondet
 4. Yngve Slyngstad

Flere artikler

 1. Viruset herjer i markedene: Oljefondet barbert med 500 milliarder

 2. Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner

 3. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

 4. Oljefondets verdi svinger vilt: Faller 500 milliarder mandag

 5. Coronakrisen bidro til Oljefondet-smell