Arbeidsledighet

Nordea: Arbeidsledigheten kan bli noe høyere fremover som følge av coronaviruset

Venter midlertidige permitteringer som følge av logistikktrøbbel.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • Eivind Bøe
Publisert:

Arbeidsledigheten i Norge falt noe i februar, ifølge ferske tall fra Nav. Men ledigheten kan stige noe fremover grunnet coronaviruset, spår Nordea Markets.

Nordea peker på at enkelte selskaper kan permittere ansatte midlertidig som følge av logistikkproblemer som kommer fra utbruddet av coronaviruset.

– Dette kan føre til noe høyere arbeidsledighetstall i perioden fremover ettersom disse personene vil telles som arbeidsledige i statistikken, skriver meglerhuset.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets sier til E24 at de har hørt rykter om at transportselskaper har permittert ansatte som følge av virusutbruddet.

– Flytrafikken fra Kina er mer eller mindre stanset helt, og det er pakker og leveranser som ikke kommer. Vi har ikke noen håndfaste bevis for permitteringene ennå, men det kan dukke opp i neste rundes ledighetstall fra Nav, sier Olsen.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets

Vidar Ruud / NTB scanpix

Ingen permittert i Postnord

Pressesjef Bjørn Thorvaldsen i Postnord melder at selskapet ikke har permittert noen ansatte.

Thorvaldsen sier de ikke har noen direkte trafikk til Kina, men at de er forberedt på forsinkelser.

– Postnord har utarbeidet beredskapsplan for å redusere negative konsekvenser ved et utbrudd av Coronavirus i selskapet. ​Beredskapsplanen omfatter blandt annet informasjon og tiltak for å styrke hygiene blant medarbeidere og sjåfører, skriver Thorvaldsen i en epost til E24.

– Importerer fryktelig mye fra Kina

Situasjonen rundt virusutbruddet er svært usikker, og effekten på Nav-tallene kommer an på hvor lenge utbruddet varer, ifølge Olsen i Nordea.

– Vi importerer fryktelig mye fra Kina, og situasjonen kan ramme enkelte selskaper i Norge. Dette er et eksempel på hvordan coronaviruset kan treffe norsk økonomi, sier Olsen.

Olsen sier de allerede har fått signaler på brems i fiskeeksporten til Kina, ettersom folk for eksempel ikke går på restaurant, noe som gjør at etterspørselen etter fisk går ned.

Hvor stor effekten blir, og om det gir noen større utslag i norsk økonomi, kommer an på vi får noen karantenetiltak. Land som Kina og Italia har allerede stengt ned områder som følge av viruset.

300 færre helt ledige

Det ble 300 færre registrerte helt ledige denne måneden, viser ferske tall fra Nav.

Norges Bank hadde ventet at ledighetstallene ville forbli rundt uendret, og dagens tall var dermed litt sterkere enn sentralbankens anslag, skriver Nordea Markets i en oppdatering. Dagens ledighetstall er de siste før Norges Bank legger frem den pengepolitiske rapporten i mars.

Dagens tall bekrefter at arbeidsmarkedet i Norge er sterkt, skriver Nordea Markets, som peker på at den registrerte ledigheten har falt jevnt fra 2016 til april 2019, og deretter har blitt værende på lave nivåer.

– Alt i alt har utviklingen i registrert ledighet vært i tråd med Norges Banks anslag, om noe litt på den sterke siden. Dette vil imidlertid ikke ha en stor effekt på sentralbankens rentesyn, skriver Nordea.

Har endret seg lite

Bruttoledigheten, som i tillegg inkluderer arbeidssøkere som deltar i arbeidsmarkedstiltak, gikk ned med 500 personer, ifølge Nav-tallene.

– Den registrerte arbeidsledigheten har endret seg lite de siste månedene. Arbeidsledigheten holder seg dermed fortsatt stabil på et lavt nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Nav skriver at andelen helt ledige har ligget på 2,2 prosent av arbeidsstyrken siden august i fjor, justert for sesongvariasjoner, mens andelen helt ledige og arbeidssøkere på tiltak har holdt seg uendret på 2,7 prosent de siste seks månedene.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsledighet
  2. Aksjelive
  3. Arbeidsledighet

Flere artikler

  1. Nordea: Ledighetsfallet nok et tegn på renteheving i september

  2. Antallet ledige mer enn doblet på én uke

  3. Sjeføkonom om ledighetstallene: – Sprenger alle nivåer

  4. 2.300 færre arbeidssøkere etter reversering av nasjonale tiltak

  5. Strengere smittetiltak ga 2000 flere arbeidssøkere den siste uken