Mer lønns-krøll for fiskeriministeren: Fikk full godtgjørelse for fylkestingsverv

Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hittil i år fått 27 000 kroner i lønn fra Troms og Finnmark fylkeskommune - uten at det har vært et eneste møte i det fylkestinget han er innvalgt i.

Den nye fiskeriministeren Geir Inge Sivertsen (H), fotografert på Slottsbakken etter utnevnelsen 24. januar.

Tore Kristiansen
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Bjørn Haugan
Publisert:

VG kan nå avsløre at Sivertsen har fått godtgjørelse for enda et politisk tillitsverv, samtidig som han har vært statssekretær, og senere statsråd, i Solberg-regjeringen.

Dagbladet har tidligere avslørt at han fikk dobbelt lønn, fra regjeringen og fra Lenvik kommune, fram til årsskiftet. Han søkte også om etterlønn, men har senere ombestemt seg og tatt skritt for å betale tilbake en og en halv månedslønn i etterlønn.

Fylkestingsmedlem

Helt siden han ble utnevnt til statssekretær, i november, har han mottatt godtgjørelse som folkevalgt i det nye fylkestinget for Troms og Finnmark.

Sivertsen har mottatt 25.063 kroner for dette vervet fra oktober til desember i 2019, og 27.375 kroner for januar og februar i 2020, får VG opplyst i fylkeskommunen.

Det nye fylkestinget hadde to møter høsten 2019: 28. til 30. oktober og 13.desember.

Det første møtet var en uke før Sivertsen ble utnevnt til statssekretær for Torbjørn Røe Isaksen (H) Næringsdepartementet.

Ifølge protokollene fra disse møtene var Sivertsen til stede på begge møtene, også på desember-møtet, på et tidspunkt han også var statssekretær.

DET NYE FYLKESTINGET: Troms og Finnmark har felles fylkesting etter valget i fjor høst. Geir Inge Sivertsen står bak til venstre.

Harriet M. Olsen, Troms og Finnmark fylkeskommune

Må klareres

Statssekretærer kan ikke inneha bistillinger eller andre lønnede oppdrag uten tillatelse fra sin statsråd. Ifølge Statsministerens kontor hadde Sivertsen klarert med Røe Isaksen at han skulle være ordfører ut 2019. Men VG har ikke fått svar på om vervet i fylkestinget var godkjent.

For statsråder er det bare statsminister Erna Solberg som kan godkjenne lønnede oppdrag på si. VG har ikke fått svar på om Solberg hadde godkjent at han kunne fortsette som lønnet medlem av Troms og Finnmark fylkesting.

Ringte i dag

Fylkestinget har ikke hatt noen møter så langt i 2020. Likevel fortsatte godtgjørelsen å tikke inn på Sivertsens konto.

Først i dag mandag, en måned etter at han ble utnevnt til fiskeriminister, har Sivertsen tatt initiativ til å stoppe utbetaling av godtgjørelse for å være medlem av det nye fylkestinget i Troms og Finnmark.

Vil betale tilbake for statsråd-tiden

Sivertsen ble utnevnt til statsråd 24.januar. Så gikk det tre uker før han tok initiativ til å rydde opp og søke permisjon fra dette vervet.

13.februar sendte han en epost til fylkeskommunen. Der søker han om permisjon fra fylkestinget fra kommende møte, 10.mars og så lenge han er fiskeriminister.

Søknaden nevner ingenting om godtgjørelse eller tilbakebetaling. Dersom den hadde blitt innvilget, ville godtgjørelsen komme til utbetaling ytterligere en måned fra Sivertsens permisjonssøknad.

Men først mandag morgen tok han initiativ til å betale tilbake godtgjørelse – men bare for den siste måneden etter at han ble statsråd:

«I dag tidlig ringte Geir-Inge Sivertsen til fylkeskommunen og ba om at søknaden ble endret til å gjelde permisjon fra og med 24.januar. Han ba også om at utbetalt godtgjørelse for perioden 24.januar til dags dato skulle tilbakebetales», skriver Knut Are Mortensen, kommunikasjonssjef i Troms og Finnmark fylkeskommune, i en epost til VG.

Sivertsen: Hjemme for å rydde opp

Mandag ettermiddag sendte Geir Inge Sivertsen følgende uttalelse på epost til VG:

– Jeg er hjemme på Senja for å rydde opp. Jeg har i dag tilbakebetalt det jeg fikk utbetalt fra kommunen i etterlønn krone for krone. Jeg har også fått annullert etterlønnsavtalen.

– I dag tidlig snakket jeg med fylkeskommunen og har bedt om at jeg skal få betale tilbake all godtgjørelse jeg har mottatt etter 1. januar. Jeg har søkt permisjon fra fylkestinget, og søknaden skal behandles på fylkestingets første møte 10. mars.

Statssekretær Rune Alstadsæter har følgende kommentar til saken:

– Da Geir Inge Sivertsen ble utnevnt til statssekretær i november fikk han godkjenning til å sitte i fylkeskommunale verv frem til nyttår. Troms og Finnmark fylkeskommune ble opprettet 1. januar og Sivertsen har søkt om fritak fra sitt verv. Søknaden behandles på fylkestinget i mars

Får penger hver måned

Troms og Finnmark fylkesting har selv fastsatt sine godtgjørelser. Medlemmene av fylkestinget får 17,5 prosent av fylkesordførerens heltids-godtgjørelse.

De kommer til utbetaling en gang i måneden.

Siden nyttår har Geir Inge Sivertsen har altså mottatt to utbetalinger fra fylkeskommunen for dette vervet - uten at fylkestinget har hatt formelle møter. Godtgjørelsen er 13 687 hver måned, og den er skattepliktig.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Geir-Inge Sivertsen
 2. Solberg-regjeringen
 3. Troms og Finnmark

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Sivertsen håper Solberg har tillit til ham

 2. Betalt innhold

  SV fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren

 3. Betalt innhold

  Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Den nye fiskeriministeren fikk 120.000 i ordfører-etterlønn mens han var statssekretær

 6. Betalt innhold

  Geir-Inge Sivertsen (H) blir ny fiskeriminister