Sjeføkonom venter 5.000 nye jobber i Rogaland i år

Siden oljebunnen i 2017, er det blitt skapt 20.000 nye jobber i Rogaland. Før året er omme vil det blir skapt opptil 5.000 nye, ifølge sjeføkonom.

OLJESMURT: Etter oljebremsen var Rogaland blant fylkene i landet med høyest ledighet. Nå har det snudd. Bildet viser Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Foto: Reuters
Publisert:

– Vi tapte mange arbeidsplasser på kort tid under oljenedgangen, men siden det positive omslaget i 2017, har antall sysselsatte i regionen skutt i været. Nå er vi på tidenes høyeste nivå, med 253.000 arbeidsplasser i Rogaland, skriver sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank i en melding.

Nå spår han at det vil bli skapt ytterligere 4.000–5.000 jobber i løpet av 2019.

Ifølge til arbeidskraftsundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå er det skapt 6.000 arbeidsplasser i Rogaland bare siden desember, skriver banken.

Den kraftige økningen tilskrives god vekst i olje- og gassnæringen og bedrifter som har lyktes med omstilling og funnet nye markeder.

Les også

Goliat-feltet gir jobb til 1.212 i Norge hvert år

Landets største ledighetsfall

– På det verste var det mange som advarte mot at vi kunne få en arbeidsledighet på 7–8 prosent. Men arbeidsledigheten i Rogaland er i dag på snittet i Norge. At bedriftene har klart å tilpasse seg, sier meg at vi har mange gode egenskaper i denne regionen, sier sjeføkonomen.

De siste tilgjengelige tallene fra Nav viste i mars at andelen helt ledige lå på 2,3 prosent for hele landet.

Nedgangen i antallet ledige i Rogaland hadde da falt med 22 prosent på ett år, det klart største fallet for alle fylkene i Norge. Andelen helt ledige i Rogaland lå på 2,4 prosent.

– Det er i Hordaland og Rogaland at arbeidsledigheten har falt mest, noe som må ses i sammenheng med økte oljeinvesteringer og bedringen i oljerelatert næringsliv, sa Nav-direktør Sigrun Vågeng da.

Presset arbeidsmarked

Ifølge Sparebank 1 SR-Bank har fylket hatt en befolkningsvekst på 27 prosent siden år 2000. I gjennomsnitt innebærer det 1–1,5 prosent flere rogalendinger hvert år.

Men på grunn av press på arbeidsmarkedet leter bedrifter etter kvalifisert arbeidskraft i utlandet eller andre deler av Norge.

– Hvis vi skal ha høyere befolkningsvekst enn vi har akkurat nå, på 0,5 prosent, må vi ha arbeidsinnvandring. Det er enormt viktig at vi får tak i den rette arbeidskraften og at de som kommer her bosetter seg i regionen, sier Knudsen.

Her kan du lese mer om