Transparency International om Sivs fjordhytte: - Ikke tvil om at dette er et habilitetsproblem

Spesialrådgiver Gro Skaaren-Fystro i Transparency International Norge nøler ikke når hun blir spurt om Siv Jensens hytteavtale med milliardær Johan H. Andresen er problematisk.

SOMMERHYTTE: Finansminister Siv Jensen (Frp) leier sommerhytte i Oslofjorden av en av Norges rikeste menn. Her ser vi Jensen fotografert i båt på fjorden for noen år siden.

Foto: VG
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert: Publisert:

I begynnelsen av oktober skrev Dagens Næringsliv om en åremålsavtale finansminister Siv Jensen hadde inngått for leie av en hytte på Grimsøya i Oslofjorden.

I ti år skal finansministeren betale 40.000 kroner i året for en 50 kvadratmeter stor hytte, med egen strandlinje og brygge.

Avtalen, som altså har en totalverdi på 400.000 kroner, er inngått med en av Norges rikeste menn - milliardæren Johan H. Andresen.

– Det er ikke tvil om at dette representerer et habilitetsproblem, sier Skaaren-Fystro til E24.

– Ikke bare er Jensen formelt sjef for Andresen i hans rolle som leder for Oljefondets etikkråd, han er også en av Norges rikeste menn, med en formue som så absolutt påvirkes av hvilken finanspolitikk Norge fører, sier hun.

Les også

Nytt Siv-svar om Andresens hytte: – Har ikke tenkt å si opp

Problematisk, men ikke korrupsjon

Organisasjonen hun jobber for har som mål å bekjempe korrupsjon over hele verden, og sørge for åpne linjer mellom makt og folk.

Hun er tydelig på at det ikke er noen grunn til å mistenke at dette dreier seg om korrupsjon på noen måte, men hun mener det er dypt problematisk at finansministeren har satt seg i en situasjon der avtalen blir en del av den nasjonale debatten.

Senest denne uken konkluderte finansprofessor Thore Johnsen ved Handelshøyskolen i Bergen med at leien er så lav, at det må være snakk om en gave.

Les også

Jensens sjøhytte: Andresen forandrer forklaring igjen

– Poenget er å unngå diskusjon

– Hele poenget med habilitetsvurderinger er å unngå den typen diskusjoner vi har sett i mediene de siste ukene, sier Skaaren-Fystro.

– Norge er et tillitsbasert samfunn sammenlignet med andre land. Det sitter nok litt lenger inne for oss å se det problematiske i ting som dette.

UTLEIER: Johan H. Andresen

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Andresen og Jensen har forklart en felles bekjent koblet dem, og at leien er såpass lav fordi hytta var falleferdig, og at alternativet var at den sto tom.

Andresen sa også at tre andre parter hadde avslått å leie hytta.

Finansministeren forklarte også at hun hadde lagt ned betydelig egeninnsats i oppussingen av hytta, for å gjøre den beboelig.

I et intervju med E24 sa hun at hun hadde brukt mye tid på å pusse den opp.

I etterkant av den opprinnelige avsløringen har det blitt klart at hytta var bebodd da Jensen inngikk avtalen.

Christine Tybring-Torsk lånte hytta gratis av Andresen-familien, og ble bedt om å flytte ut på relativt kort varsel, ifølge DN.

Hun skal ifølge henne selv aldri ha fått sjansen til å matche prisen Siv Jensen skulle betale.

Les også

Siv Jensen om «milliardærhytta»: – Jeg har ikke mottatt en gave, tjeneste eller annen form for ytelse

Bygget bad, nytt kjøkken og satte inn peis

Det er også blitt kjent i media at Andresen og hans familie fikk koblet vann til hytta, etablert kloakk, opprettet bad, pusset opp kjøkken med integrerte hvitevarer og montert en ny peis i hytta, før finansministeren overtok den.

Siv Jensen har sagt at hun vil være svært var på mulige habilitetsutfordringer i fremtiden. Hvis de oppstår vil «alarmklokkene ringe», har ministeren tidligere uttalt.

Til E24 sa Jensen at «habilitetsspørsmålet er avklart»:

– Det betyr at det er mitt ansvar og plikt til å være på vakt. Det er viktig å praktisere dette strengt, og det gjør jeg, sa finansministeren.

I Transparency International mener Skaaren-Fystro at fokuset på denne typen saker har blitt større i Norge de siste årene, og at det er en bra ting.

Spesialrådgiver Gro Skaaren-Fystro

Foto: Transparency international

– Det kan være at det er i ferd med å snu litt. Takket være mye bra journalistikk på området, så kan det hende at vi nordmenn ikke lenger er så naive for hva som kan skje her. Før har det vært en tendens til å tenke én ting om det som skjer i land nær bunnen av korrupsjonsoversiktene, men noe annet om det som skjer her, sier hun.

– Det er klart at norske politikere og også statsråder skal leve normale liv, og delta i markedet som andre. Men, ting som denne saken ødelegger for den tilliten. Hvis man er åpne om slike avtaler fra starten, så minske man i alle fall sjansen for spekulasjoner om hva som egentlig ligger bak, sier Skaaren-Fystro.

To spørsmål i Stortinget så langt

I Statsansattelovens paragraf 39 reguleres det hvordan statsråder skal forholde seg til tjenester og ytelser som kan være egnet til å påvirke tjenstlige handlinger:

«Ingen statsansatte eller embetsmenn må for seg eller andre motta gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til, eller av giveren er ment, å påvirke vedkommendes tjenstlige handlinger, eller som det er forbudt å motta etter bestemmelser i reglement eller instruks for virksomheten.»

SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes har stilt statsråden spørsmål om hvordan hun har vurdert denne loven.

I sitt svar avviser Siv Jensen at det er snakk om en gave, og skriver at hun derfor ikke ser paragrafen som relevant.

- Ikke en gave

– Dette er et regulært, privat leieforhold. Det er ikke en gave. Derfor er heller ikke spørsmålet om tjenestemannsloven relevant, svarte Jensen i en e-post til Dagens Næringsliv.

I en siste runde med forklaringer, valgte Johan H. Andresen og familien å si at de hadde et ønske om å ha finansministeren som leietager, og når koblingen ble gjort av en felles bekjent, så var det noe de synes var interessant.

– Jeg tror Kristin synes det var hyggelig med en mulig nabo som hun da ikke kjente, men som hun delvis delte meninger og omgangskrets med, skrev han i en e-post til Dagens Næringsliv sist uke.

Orienterte SMK

Siv Jensen og Finansdepartementet sier i sitt tilsvar til E24 at Jensen varslet Statsministerens kontor før avtalen med Andresen ble inngått.

– Som finansministeren redegjør for i sitt svar til Stortinget 19. oktober 2018: For å klargjøre eventuelle fremtidige habilitetsspørsmål ble SMK orientert om saken før leieavtalen ble inngått, skriver kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i en e-post til E24.

Ministeren mener man ikke er i en habilitetskonflikt nå, men vil vurdere om dette blir en utfordring fra sak til sak.

– Finansministeren er påpasselig med å unngå habilitetskonflikter og vil vurdere habiliteten fra sak til sak på lik linje med i alle andre tilfeller, skriver Wålen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Siv Jensen
 2. Ferd
 3. Johan H. Andresen
 4. Hytte

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette må du vite om Siv Jensens hytteleie-avtale

 2. «Oppsiktsvekkende, fordummende og platt»

 3. - Jeg har ikke mottatt gave eller tjeneste

 4. Annonsørinnhold

 5. Jensen må gi Stortinget priseksempler i hyttesaken

 6. – Min sak hva jeg bruker mine penger på