Nito-presidenten om ledighetstallene: – Vi klatrer fortsatt mot toppen av fjellet

Nito forventer at det vil bli enda høyere ledighet blant ingeniører i sommer.

FORTSATT ØKT LEDIGHET FOR INGENIØRER: Ingeniør- og ikt-fag og industriarbeid er yrkesgruppene som hadde en ledighetsoppgang i mai, noe som kan knyttes til utviklingen i oljerelatert næringsliv, skriver Nav om ledighetstallene for mai.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Ingvild Sagmoen
 • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:,

Det ble 200 flere helt arbeidsledige i mai, viser Nav-tall for mai måned som ble lagt frem fredag.

Det tilsvarer en abeidsledighetsrate på 2,9 prosent, og en bruttoledighet på 3,2 prosent.

Tallene viser også at ingeniør- og ikt-fag og industriarbeid er yrkesgruppene som hadde en ledighetsoppgang i mai, noe som kan knyttes til utviklingen i oljerelatert næringsliv.

Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer, Nito, er ikke overrasket over tallene.

– Vi ser at tallene øker fortsatt, og det er ikke så rart med tanke på at vi har hatt mange oppsigelser og nedbemanninger. Det er jo også slik at det tar litt tid fra noen slutter eller blir sagt opp til det registreres av Nav, sier Nito-president Trond Markussen til E24.

Det er flere oppsigelser og nedbemanninger på gang, så det bildet vi ser er at vi klatrer fortsatt mot toppen av fjellet. Men vi vil nok ikke komme dit helt ennå.

Sjekk ledigheten der du bor!

Forventer ytterligere økning i sommer

– Det er nok en del arbeidsgivere som rydder litt i skapene før de går i ferie, i den forståelse at det er en del prosjekter som avsluttes nå uten at det kommer nye oppdrag. Da velger man å levere feriepenger og oppsigelse. Vi forventer derfor at det vil bli enda høyere ledighet innen vår sektor i sommer, sier Markussen.

NITO-PRESIDENT: Trond Markussen.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix

I disse dager drar de i gang et initiativ i Rogaland, hvor de ser at arbeidsgivere ser etter ingeniører, men sliter med å finne den type ingeniører som de trenger.

Han er redd tallene gjør det enda mindre attraktivt for unge å ta ingeniør- og teknologiutdannelse.

– Akkurat nå drar vi i gang et kompetansegap i Rogaland. Vi ser arbeidsgivere ser etter ingeniører, de ser etter de ingeniørene de trenger. Det er et kjempedilemma at folk er redde for å velge disse yrkene, men jeg skjønner jo at en del ungdom nå synes det høres ut som en utrygg vei. Da er det viktig for meg å fremme at bildet er totalt endret når de skal ut i jobb. Jeg ville ikke ha vært redd for det i det hele tatt.

NAV i Rogaland opplevde i mai en betydelig økning i antall utlyste ingeniørstillinger.

– Vi jobber med NAV for å se om vi kan bli tydeligere på stillinger som lyses ut, hva som etterspørres. Det er veldig positivt at arbeidsgivere ser muligheter og benytter anledningen ti å gå ut og si man trenger ingeniører.

Les også

Nav melder om økt ledighet i mai

Ledigheten flater ut i Rogaland

– Vi sitter og holder pusten litt nå. Vi har hatt noen måneder på rad hvor ledigheten har stabilisert seg, og jeg synes det er et godt tegn at det ikke har økt mer enn det har nå. Jeg håper at vi kan begynne å se en positiv utvikling på sysselsettingen til høsten, sier regiondirektør Svein Olav Simonsen i NHO Rogaland.

Han håper dermed vi ser toppen på ledigheten nå.

– Jeg tror de som nå står uten arbeid søker seg til andre sektorer. Jeg håper de ikke sitter og venter på nye oljejobber. Samtidig begynner arbeidet med Johan Sverdrup og en del andre større prosjekter fremover, så jeg tror bedriftene nå benytter seg av permitteringer, og at de oljejobbene vi har nå består, sier Simonsen.

I Rogaland flater nå arbeidsledigheten ut.

Det har vært mye snakk om at arbeidsledige rogalendinger må flytte på seg, men Simonsen tror utflatingen har sammenheng med at en del også finner seg nye jobber i regionen.

– Jeg vil også tro at en del av den store andelen utenlandske arbeidere vi har her velger å flytte hjem igjen etter hvert som det går mot slutten av dagpengestøtten for disse, sier han.

Simonsen tror dessuten et viktig poeng nå er at bedrifter ser at den kompetansen de sitter på kan brukes i andre markeder og at de våger å se utenlands for muligheter slik at de får utnyttet denne.

– God utvikling relativt sett

Utviklingen i den registrerte arbeidsledigheten hadde inntil mai vist en for mange overraskende positiv utvikling.

I februar var den sesongjusterte økningen i antall helt ledige 300 personer, mens antallet inkludert de på tiltak økte med 100.

SJEFØKONOM: Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

I mars var utviklingen enda mer positiv i og med at antall helt ledige ble redusert med 100 og antallet ledige inkludert de på tiltak sank med 300.

I april falt den registrerte ledigheten med hele 1.000 personer, mens antallet inkludert de på tiltak falt med 200.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener det var for godt til å være sant at ledigheten skulle flate helt ut allerede, så den lille økningen som kom nå var som ventet.

– Dette var omtrent som vi hadde ventet. Vi har lenge trodd at ledigheten skal litt opp videre. Ledigheten har de siste månedene vært flat og til dels nedadgående, så basert på de andre signalene vi får for norsk økonomi hadde vi trodd at det skulle komme en liten økning nå, og det gjorde det, sier Olsen til E24.

Les også

SSB: Arbeidsledigheten litt ned i 2017

Nordea Markets’ anslag er at vi skal opp på en registrert ledighet på rundt 3,5 prosent.

– Hvis det blir med det, vil jeg karakterisere det som en langt bedre utvikling enn vi kunne fryktet. Utviklingen er god relativt sett, sier Olsen.

Han påpeker at det ikke var til å unngå en økende ledighet som følge av nedturen i oljeindustrien.

Taler i favør av rentekutt

SJEFANALYTIKER: Erik Bruce i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Sjefanalytiker Erik Johannes Bruce i Nordea skriver i en oppdatering at tallene taler i favør av et rentekutt i september, men at ledighetsnivået fortsatt er på den sterke siden

for Norges Bank.

– Vi hadde ventet en økning på 600 (helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, red.anm.), mens konsensus var 500, skriver Bruce.

At ledigheten økte er i tråd med Norges Banks syn.

– Men husk at de forrige månedene har vært sterkere enn ventet og at nivået fortsatt er lavere enn Norges Bank forventet.

Les også

Ledigheten steg litt i mai

Les også

SSB kutter i vekstprognosene

Les også

– Har brukt penger i en situasjon hvor vi ikke har tålt det

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Nav
 3. Oljebransjen
 4. Oppsigelse
 5. Rogaland
 6. Norges Bank
 7. Nito
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nav tror ledighetstoppen er nådd: – Vendepunktet kom tidligere enn ventet

 2. – Ting er verre enn verst

 3. NITO er optimister tross høye ledighetstall

 4. Annonsørinnhold

 5. Ledigheten steg litt i mai

 6. Nytt fall i Nav-ledighet: – Bemerkelsesverdig