Sveriges sentralbanksjef: – Vi forsøker å hindre en katastrofe

Boligprisfallet i Sverige var bare et blaff – prisene kommer til å stige ytterligere, tror sentralbanksjef Stefan Ingves.

STERKERE LUT: Sveriges sentralbanksjef Stefan Ingves mener landets politikere må innføre strengere krav for å stagge de gallopperende boligprisene.
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

Onsdag ble det kjent at leilighetsprisene i Stockholm falt med hele 2,7 prosent i mai, det største månedlige fallet siden finanskrisen startet. I landet som helhet, var fallet 1,6 prosent.

Det er imidlertid ikke starten på noen trend, mener Ingves, som deltok på Norges Banks jubileumssymposium i Oslo torsdag. I sitt innlegg la han vekt på at både Norge og Sverige har en jobb å gjøre for å hindre et boligkrakk.

– I noen land har boligmarkedene klappet sammen. I andre land, som Norge og Sverige, har det ikke skjedd ennå, sa Ingves.

– Vi forsøker å hindre en katastrofe, men det er svært vanskelig når man ikke vet når man skal ta vekk punsjbollen, sa han, og viste til incentivene på boligmarkedet:

Lave renter, skattefordeler og få krav til boligkjøperne.

Vil ha strengere krav

Hovedårsaken til prisnedgangen i mai er trolig amortiseringskravet, en innskjerping i lånekravene som ble innført 1. juni. Kravet kom etter svært sterk boligprisvekst som følge av rekordlave renter.

Det vil kunne stagge veksten på kort sikt, men er ikke nok, mener den svenske sentralbanksjefen.

Les også

Største boligprisfall i Stockholm siden finanskrisen

– Vår bedømmelse er at utlånene vil øke på sikt. Men det pågår en diskusjon om hva som skjer i boligmarkedet på kort sikt. Vi mener prisene vil fortsette å stige, sier Ingves, som mener sterkere lut må til for at prisene ikke skal fortsette å stige i fremtiden.

– Det er anledning til å ha innføre et gjeldstak, der gjelden ikke kan være høyere enn en viss andel av inntekten. Regelverket vi har i Sverige i dag er svakt, og det gjør vår virksomhet vanskeligere, sier han.

Oppnådd målet

Sverige har hatt negativ styringsrente siden februar i fjor. I år ble den satt ned til minus 0,5 prosent.

De svenske bankene har fulgt etter, noe som har gjort det billigere å låne penger og bidratt til galopperende boligpriser og stadig høyere gjeldsgrad.

Les også

Pengepolitikk i endring: – Ofte går slike diskusjoner i lukkede fora

– I vårt perspektiv ville det vært bedre om lånene gikk til investeringer i bedriftssektoren, i stedet for stadig stigende boligpriser. Det er noe vi har påpekt flere ganger, sier Ingves, men påpeker at den negative renten har vært nyttig.

– Vi har oppnådd det vi ville med negativ rente, nemlig å få det allmenne rentenivået i svensk økonomi til å falle for å få opp inflasjonen – det har også inntruffet, sier han.

Sentralbanksjefen påpeker også at han fortsatt har handlingsrom.

– Det finnes nok en grense for hvor lavt vi kan sette renten, men vi er ikke der enda, sier han.

Les også

Pengepolitikk i endring:
– Ofte går slike diskusjoner i lukkede fora

Les også

Øker kjøpene av statsobligasjoner

Les også

– Lave renter er et sykdomstegn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Sveriges sentralbanksjef om gjeldsgalopp: – En hodepine i noen markeder

  2. – Vi har et rentenivå som ingen kunne forestille seg

  3. Sverige holder renten uendret

  4. Riksbanken hever styringsrenten

  5. Storbank mener «hauken» Olsen tar riktig rentegrep