EU om valget i Myanmar: – Nokså pålitelig

Sjefen for EUs valgobservatører i Myanmar, Alexander Lambsdorff, er foreløpig fornøyd med avviklingen av det historiske valget i Myanmar.

OPPOSISJON: Opposisjonslederen Aung San Suu Kyi håper på å se forandringer i Myanmar etter valget.
Publisert: Publisert:

Lange køer bygget seg opp utenfor valglokalene i hovedstaden Yangon allerede før soloppgang, og folk strømmet til for å avgi sin stemme i det som ser ut til å bli Myanmars første frie valg på 25 år.

– På dette tidspunktet kan jeg si at vi så langt har sett en prosedyre som ser ut til å være nokså pålitelig. Det er ikke helt uten feil eller mangler, men det hadde vi heller ikke forventet, sier EUs sjefsobservatør Lambsdorff søndag morgen.

Han var selv til stede i valglokalet hvor opposisjonsleder Aung San Suu Kyi avga sin stemme. Kledd i et tradisjonelt skjørt, og med sine velkjente blomster i håret, ankom hun til jubelrop fra sine tilhengere.

Håper på forandring

Suu Kyi satser på å bli landets mektigste person etter at stemmene er talt opp, selv om grunnloven hindrer henne i å bli president. Kvinnen som satt 15 år i husarrest og ble tildelt Nobels fredspris i 1991, har fastslått at en seier til Den nasjonale demokratiligaen (NLD) vil bety «et stort sprang inn i demokratiet».

Skulle partiet tape mot det militærstøttede regjeringspartiet USDP, kan reaksjonene blant vanlige folk bli voldsomme.

73 år gamle Khin May Oo avga sin stemme i hovedstaden Yangon og er en av dem som er bekymret for om militæret vil godta et tap.

– Jeg er ikke sikker på om de vil godta resultatene, sier han og påpeker at valget vil være et viktig vendepunkt for landet.

En annen som avga sin stemme søndag, er tidligere lærer Daw Myint (55).

– Jeg har gjort mitt for å få til en forandring, for framveksten av et demokrati. Jeg håper alt går bra under denne historiske begivenheten, sier hun.

– Vil respektere

Myanmars nåværende president Thein Sein har på forhånd framholdt at hans regjering og militæret kommer til å respektere søndagens valg.

– Jeg forstår det sånn at det er bekymring for om resultatene blir godkjent, sa Thein Sein i en tale som ble kringkastet på nasjonalt fjernsyn sent fredag kveld.

Presidenten tilføyde at de væpnede styrkene, som ga fra seg makt for bare fem år siden, og hans parti USDP «er forberedt på å godta resultatene av et fritt og rettferdig valg».

Thein Seins uttalelser har trolig til hensikt både å berolige velgerne og det internasjonale samfunnet om at regjeringen har ærlige hensikter.

Publisert:
Gå til e24.no