Finansavisen: Regjeringen vil foreslå «finansskatt»

Finansavisen har fått opplyst at statsbudsjettet for 2017, som legges fram torsdag, vil innebære et forslag som heter «finansskatt».

PRESENTERER BUDSJETTET: Finansminiseter Siv Jensen (Frp) skal legge frem regjeringens forslag til statsbudsjett torsdag. Her sammen med statsminister Erna Solberg.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

Tanken bak forslaget skal være å fylle hullet på 3,5 milliarder kroner som regjeringen i fjor ville ta inn ved å innføre moms på finansielle tjenester.

Dansk modell

Svaret skal være en kombinasjon av arbeidsgiveravgift og en egen sats i selskapsskatten for finanssektoren. I Scheel-utvalgets forslag om å senke selskapsskatten ble det foreslått merverdiavgift på finansielle tjenester, men dette viste seg vanskelig å gjennomføre.

Flere uavhengige kilder sier til avisen at Finansdepartementet torsdag legger fram en «dansk modell» hvor selskapskatten og arbeidsgiveravgiften øker. Avisen mener sistnevnte kan føre til avvikling av filialer og nedbemanning, i tillegg til økt outsourcing.

Skattevridning

Les også

Oljeministeren vil gi 100 millioner til forskning

Det er ventet at flere vil motsette seg forslaget, spesielt fordi de mener finansnæringen er «feil» beskattet. Dette fordi det ikke er lagt avgift på tjenester forbrukerne og bedriftene kjøper fra bankene.

Og når finansielle tjenester er unntatt fra merverdiavgift, vil det i prinsippet gi overforbruk av finansielle tjenester blant forbrukerne og underforbruk blant bedriftene, hevdes det.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. – Vi trenger ikke flere steiner i sekken

  2. Ny finansskatt: – Kundene og de ansatte får regningen

  3. Ny økning av «moroskatten»

  4. Banknæringen tordner mot «dobbel skattesmell»

  5. Finanskomiteen enig om krisepakke