Titusener tåler ikke et lite rentehopp

70.000 husholdninger her i landet sier de vil få problemer med å håndtere boliglånet dersom renten stiger med bare ett prosentpoeng.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

Det viser en spørreundersøkelse utført av Norstat for Nordea. Tall fra Finanstilsynet viset at hver femte låntaker under 35 år i fjor tok opp boliglån på fem ganger egen inntekt.

Den voldsomme veksten i boligprisene har gjort at flere har tatt på seg store lån.

– Disse svarene vitner om at noen nå strekker strikken vel langt, og det er bekymringsfullt, sier sjef for Nordeas kundevisjon, Johan Sætre til NRK.

– Vi har som krav at våre kunder skal tåle renteøkninger på minst 5 prosentpoeng. Særlig blant unge merker vi at det er urealistiske forventninger til hvor mye man klarer å takle av gjeld.

Med unntak av tro på høyere boligpriser, viser undersøkelsen at folk har et ganske avdempet syn på 2017. Flere frykter økende arbeidsledighet og få har høye forventninger til lønnsutviklingen.

– Bare fordi boligprisene har steget kraftig i en lengre periode nå, er det ingen garantier for at det vil fortsette. Vi har i øyeblikket historisk lave renter, og det er ikke gitt at det vil være sånn i fremtiden. Renten kan faktisk begynne å stige igjen, advarer Sætre.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Privatøkonomi
 3. Bank
 4. Bolig
 5. Boligmarkedet
 6. Økonomi
 7. Nordea

Flere artikler

 1. Flere banker setter opp rentene

 2. Nordea øker rentene

 3. Billigere for bankene å låne penger - boliglånene like dyre

 4. Nordea setter ned fastrentene

 5. Derfor biter ikke rentehevingene