Dette må du vite før ukens viktigste tall for norsk økonomi

Nå kommer tallet som markerer starten på talldrysset som viser utviklingen i norsk økonomi.

UT AV TÅKA: Bedre makrotall enn ventet forbauser økonomer. Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets trodde oljenedturen ville være lenger.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Johan Nordstrøm
Publisert:

Onsdag klokken 10 legger Statistisk sentralbyrå frem tall som viser verdiskapningen på det norske fastlandet, målt ved brutto nasjonalprodukt (BNP).

Samtidig legger det statistiske byrået frem tall som viser gjeldsveksten i Norge, og på torsdag kommer det tall for detaljhandel.

Talldrysset fortsetter på fredag med Navs oversikt over utviklingen i den norske arbeidsledigheten.

Tror norsk økonomi stod stille

– Jeg tror andre kvartal blir det svakeste kvartalet, og at ledigheten har nådd toppen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

I fjor hadde Fastlands-Norge den laveste økonomiske veksten siden finanskriseåret 2009.

Bruce forventer nullvekst for det norske fastlandet i andre kvartal, ned fra en vekst på 0,3 prosent i første kvartal.

– Den viktigste årsaken til dette er at alt som har med oljeservice og oljeboring har falt som en stein mens resten av næringslivet går rimelig bra, sier Bruce.

Les også

Økonomer etter tallbonanza: – Norsk økonomi er over det verste

Han viser til at de som leverer tjenester til forbrukere, for eksempel frisører, gjør det bra mens de som leverer tjenester til oljesektoren har en svak utvikling.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB tror også at veksten i verdiskapningen på det norske fastlandet bunner ut under det første halvår i år.

– Vår prognose er en BNP-vekst på 0,2 prosent i andre kvartal. Nedgangen i oljeindustrien har gitt ringvirkninger i norsk økonomi, men ringvirkningene er mindre enn vi fryktet, sier Blomgren.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

Foto: John Thomas Aarø

Mer optimistisk

Etter en toårig oljebrems med kraftig fall i oljeprisen og oljeinvesteringene, er Erik Bruce forsiktig optimistisk.

– Vi trodde at oljenedturen ville vare lenger, sier sjeføkonomen.

Samtidig peker han på at det ikke blir like store kutt i oljeinvesteringene fremover som vi har sett til nå.

Oljeinvesteringene er den viktigste koblingen mellom oljeprisen og fastlandsøkonomien. Penger som blir brukt på leting etter nye felt, drift av eksisterende, feltutbygging og andre prosjekter skaper arbeidsplasser.

Toppåret for investeringer på norsk sokkel var i 2014. Da ble det investert for 214 milliarder kroner. I 2015 ble det investert for 194 milliarder kroner, noe som var et fall på 20 milliarder fra året før.

Den norske oljebransjen har varslet at det skal investeres for 163 milliarder i 2016, noe som vil medføre et fall på 31 milliarder kroner fra året før. Oljebransjen antar også at det skal investeres for 150,5 milliarder kroner på norsk sokkel til neste år, noe som vil tilsvare et fall på 12,5 milliarder kroner fra året før.

– Det viktigste tallet

Fredag kommer det som sjefanalytiker Erik Bruce mener er ukens viktigste tall for norsk økonomi, nemlig tall for registrert ledighet hos Nav.

Ifølge Nav var det 3,2 prosent helt arbeidsledige i juli. Nav-statistikken er en oppsummering av arbeidsledige som faktisk har meldt seg som arbeidssøkende ved sitt Nav-kontor.

– Tall for registrert ledighet er det viktigste av makrotallene denne uken, sier Bruce.

– Ledigheten faller i store deler av landet, men det vil ta noe tid før vi ser at tallene som viser ledigheten faller, legger han til.

Blomgren i Seb mener at arbeidsmarkedet har vært forbausende stabilt.

– Arbeidsmarkedet har holdt seg forbausende stabilt i år. Men det er store regionale forskjeller, med stor oppgang i arbeidsledigheten i oljefylkene, sier Blomgren til E24.

Arbeidsledigheten er høyest i Rogaland med 4,6 prosent og i Aust-Agder med 4,2 prosent. I Sogn og Fjordane og i Oppland er arbeidsledigheten lavest med 1,7 prosent og 1,9 prosent, ifølge de siste tallene fra Nav.

Sjefstrateg Erica Blomgren i Seb

Foto: Javad Parsa

Mer talldryss

De siste tallene for gjeldsveksten i norske husholdninger er 5,9 prosent. Onsdag får vi fasiten på takten i gjeldsveksten.

Torsdag kommer det tall for detaljhandelen. De siste tallene viste at nordmenn handler mindre, med et fall på 0,6 prosent i detaljomsetningen.

– Detaljhandelen i Norge påvirkes av at vi importerer mye varer fra utlandet, og de er blitt dyrere grunnet kronesvekkelsen. Det ser ut som om folk bruker vil bruke mer på tjenester og mindre på varer, sier Bruce.

Her kan du lese mer om

  1. Økonomi
  2. Arbeidsledighet
  3. Oljebransjen

Flere artikler

  1. – Norsk økonomi er over det verste

  2. BNP, laks og olje: Dette skjer denne uken

  3. Nøkkeltallsuke for tur – «månedens viktigste» på fredag

  4. Annonsørinnhold

  5. Spår vekstbrems

  6. Nordea ser større usikkerhet om rentekutt