Analytikere med klar tale etter BNP-tall: – Bunnen er nådd i norsk økonomi

BNP-veksten for det norske fastlandet i andre kvartal viser at oljebremsen nå har nådd bunnen, ifølge analytikere.

DET LYSNER I NORSK ØKONOMI: Dagens tall fra norsk økonomi viser at bunnen er nådd og at utsiktene ser lysere ut, mener eksperter.
Publisert: Publisert:

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener at BNP-veksten på 0,4 prosent i andre kvartal klart viser at veksten i norsk økonomi snur oppover.

– BNP-tallene viser klart at veksten i norsk økonomi har nådd bunnen, skriver Bruce i en kommentar etter tallslippet.

Onsdag morgen offentliggjorde Statistisk sentralbyrå verdiskapningen på det norske fastlandet, målt ved BNP (brutto nasjonalprodukt), og tallet overrasket økonomer.

Analytikere ventet at veksten ville bli 0,3 prosent, men ble altså 0,4 prosent. Veksten er samtidig høyere enn Norges Banks anslag, som var 0,3 prosent.

– Økonomien vil ikke vokse i rekordfart

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets skriver i en oppdatering at norsk økonomi trolig er nær bunnen.

– Dette synet blir styrket av disse nasjonalregnskapstallene, som forlenger rekken med bedrede makrotall for norsk økonomi, skriver Syed i en kommentar.

Samtidig understreker han at økonomien ikke vil vokse i rekordfart, men han tror heller ikke på en videre vekstavmatning.

Han peker på at BNP-tallene viser en fortsatt todeling mellom olje og ikke-olje.

– Detaljene viser en klar todeling mellom fall i oljeinvesteringen og solid vekst i fastlandsinvesteringene, skriver Syed.

Samtidig trekker han frem at både privat og offentlig konsum fortsetter å bidra positivt, med en vekst på henholdsvis 0,4 prosent og 0,6 prosent.

Venter at Norges Bank holder renten i ro

I en oppdatering fra DNB Markets, skriver analytikerne i storbanken at aktiviteten var høyere enn ventet i andre kvartal.

«Det er særlig høyt vekstbidrag fra tjenesteytende bedrifters investeringer og nedgangen i tradisjonell vareimport bidrar også vesentlig til BNP-veksten», står det i rapporten.

Analytikerne i DNB Markets mener at samlet sett er bildet bedre enn fryktet, og at det tilsier at Norges Bank kan ta seg bedre tid før den eventuelt vil sette renten ned slik den tidligere har annonsert. Særlig siden inflasjonen og boligprisveksten er høye.

Vi venter at Norges Bank holder renten i ro nå, og at utsikter til ytterligere bedring i økonomien gjør at renten holdes på dagens nivå lenge, står det i rapporten.

Les også

Dette må du vite før ukens viktigste tall for norsk økonomi

Les også

Styrket i troen på arbeidsmarkedet

Les også

Seniorøkonom tror ledigheten vil stige i flere år

Publisert:

Her kan du lese mer om