Statseide Avinor bruker tre millioner for å slippe flere millioner i skatt til staten

Arbeiderpartiet kritiserer regjeringen for «skatteplanlegging» og «sløsing med skattebetalernes penger» etter at Avinor opprettet nytt datterselskap på Svalbard.   

SKATTE(FLY)KTNING: Avinor, som er heleid av staten, bruker rundt tre millioner kroner på å betale mindre skatt til staten. Det gjør de ved å skille ut Lufthavnen på Svalbard som et eget datterselskap. Bildet viser flyplassen på Svalbard (arkivfoto).

Erik Johansen NTB scanpix
 • Geir Molnes
Publisert:

– Det er helt håpløst. Her investerer man tre millioner kroner for å redusere sine egne inntekter med 12,5 millioner, sier Eirik Sivertsen, stortingsrepresentant for Ap og nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen til E24.

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap).

Stortinget.no

1. juni i år ble Avinors lufthavn på Svalbard skilt ut som et eget datterselskap fra morselskapet Avinor.

Årsaken? Avinor, som er heleid av staten, ønsker å betale mindre skatt til staten. Fisjonen skjedde med regjeringens velsignelse.

Sparer 12,5 millioner i året

I et spørsmål sendt til Samferdselsdepartementet ber Arbeiderpartiet regjeringen om en redegjørelse for opprettelsen av datterselskapet.

Av departementets svar fremgår det at etableringen av datterselskapet vil kunne spare flyplassen for en skattekostnad på rundt 12,5 millioner kroner i året.

Les også

Avinor vil ha ny rullebane på Oslo lufthavn

Samtidig fremgår det at opprettelsen av datterselskapet på Svalbard vil koste rundt tre millioner kroner totalt.

Avinor bekrefter overfor E24 at selskapet ble skilt ut som datterselskap av primært skattemessige årsaker.

Kritiseres for «skatteplanlegging»

I en felles merknad til en innstilling fra Transportkomiteen, som blant annet tar for seg denne saken, kritiserer både Arbeiderpartiet og Senterpartiet gjennomføringen av

planen.

De mener det er positivt at regjeringen vil styrke Avinor, men mener staten bør være forsiktige med grep som reduserer skattene statlige selskaper betaler, selv om grepene er lovlige.

Dersom staten ønsker å styrke selskapet finansielt, mener Ap og Sp at dette bør skje gjennom tiltak som lavere utbyttetak eller innskudd av egenkapital.

– Vi var veldig kritisk til behandlingen da den gikk i Stortinget i juni. At staten ved et av sine viktigste selskaper går foran med en sånn type skatteplanlegging er vi helt uenig i, sier stortingsrepresentant Sivertsen i Ap til E24.

– Finansielle krumspring

Han understreker at Arbeiderpartiet også ønsker et sterkt Avinor, men mener dette kan gjøres gjennom andre tiltak, som for eksempel et lavere utbyttenivå.

– Det at staten driver med slike finansielle krumspring gir en signaleffekt som vi ikke ønsker, sier politikeren.

Han er også kritisk til den raske gjennomføringen av vedtaket.

– Stortinget ble orientert i mai om at dette skulle gjennomføres 1. juni. Det bare viser at regjeringen ikke er interessert i den prinsipielle debatten om hvordan man skal forholde seg til slike saker. Det er en arrogant holdning, sier stortingsrepresentanten.

Les også

Avinor selger Gardermoen-hotell for 1,6 mrd.

– Dette er dårlig bruk av skattebetalernes penger?

– Det er ikke bare dårlig bruk. Det er direkte sløsing med skattebetalernes penger. Man bruker tre millioner kroner på noe vi ikke får noe igjen for. Det er totalt unødvendig, sier han.

– Men det er helt lovlig.

– Det er helt legalt. Men jeg synes ikke det er legitimt. Når staten selv driver med denne form for skatteplanlegging, så svekker det den allmenne oppfatningen av moralen i statens argumenter, sier han.

Avinor bekrefter skattemessige årsaker

I en e-post til E24 bekrefter Avinor at fisjonen i selskapet ble utført av primært skattemessige årsaker.

– Omstruktureringen er i det vesentlige begrunnet med at Avinor AS med gjeldende skatteregler ikke får samordnet underskudd på Svalbard med overskudd på fastlandet, skriver pressekontakt Joachim Westher Andersen i Avinor til E24.

Han viser til at den foreslåtte modellen vil gjøre det mulig å få til en slik samordning, på samme måte som underskudd og overskudd på de enkelte lufthavnene på fastlandet kan skattemessig samordnes.

Statssekretær: – Ugunstig beskatning for Avinor

Statssekretær Tom Cato Carlsen (Frp) i Samferdselsdepartementet oppgir en lignende begrunnelse for endringen.

– Skattesystemet på Svalbard fører vanligvis til en gunstig beskatning av norske virksomheter med aktivitet på Svalbard. For Avinor har imidlertid skattesystemet slått motsatt ut, da selskapet har en permanent underskuddsvirksomhet på Svalbard, som selskapet ikke får skattemessig fradrag for, skriver han i en e-post.

Han viser til at det skattemessige underskuddet på lufthavnen utgjør rundt 50 millioner kroner i året.

– Dette betyr at Avinor vil spare rundt 12,5 mill. kr. årlig i skatt ved en utskilling, slik at kostnaden ved selve utskillelsen på 3 millioner, raskt spares inn. Det er dermed merkelig å registrere kritikken av Avinor fra Sivertsen og Ap.

Les også

Moss lufthavn ber staten om å kjøpe flyplassen

Les også

Solvik-Olsen satte bomrekord, skylder på de rødgrønne

Les også

Avinor vil ha ny rullebane på Oslo lufthavn

Les også

Avinor selger Gardermoen-hotell for 1,6 mrd.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Avinor
 2. Luftfart
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Solberg-regjeringen
 5. Politikk
 6. Reiseliv

Flere artikler

 1. Avinor belønnet flyselskaper med 250 millioner kroner

 2. Store Norske går konkurs uten hjelp fra staten

 3. Avinor får kostnadskritikk: Ministeren varsler nye kutt

 4. Avinor: Vil ta år før luftfarten er tilbake til det normale

 5. Solberg vil ikke stemples som Sløse-Erna