OECD anbefaler Norge å gjeninnføre arveavgift

OECD mener at formuesskatt og arveavgift kan brukes for å utjevne ulikheter i samfunnet og anbefaler Norge å gjeninnføre arveavgiften. Forslaget møtes med hoderisting fra finansminister Siv Jensen (Frp).

RISTER PÅ HODET: Finansminister Siv Jensen vil ikke fjerne arveavgiften som OECD mener øker forskjellen blant folk mellom nabolandene.

Fredrik Solstad
Publisert:

- Vi er stolte over å ha fjernet arveavgiften, sier hun til Klassekampen.

Det er i en ny rapport at OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) anbefaler Norge å innføre avgiften igjen.

OECD peker på at de økonomiske forskjellene i medlemslandene øker raskt og særlig i noen av de anglosaksiske og nordiske landene.

Organisasjonen slår fast at den rikeste delen av befolkningen i Norge i dag drar fra resten i et langt høyere tempo enn i land som Frankrike, Nederland og Spania.

Anbefalingen fra OECD faller ikke i god jord hos Siv Jensen, som onsdag legger fram et revidert nasjonalbudsjett som forventes å inneholde signaler om ytterligere kutt i formuesskatten.

- Regjeringen er stolt over å ha fjernet arveavgiften. Den har vært uheldig for generasjonsskifter i familieeide bedrifter, i tillegg til at den har usosiale sider som rammer vanlige folk, mener finansministeren.

Hun mener at inntektsulikheten i Norge er blant de laveste i OECD-landene og at fjerningen av arveavgiften ikke har endret på dette.

Les også:

LO finner bred støtte til skepsis mot skattekuttDette vil KrF og Venstre følge med på i Sivs budsjettMillioner får lavere skatt i ItaliaMange av de rikeste betaler lite i formuesskatt