Svein Gjedrem advarer mot norsk skattesmell

Den tidligere sentralbanksjefen advarer mot skattebakrus etter superveksten i norsk økonomi.

– UTFORDRENDE: Svein Gjedrem holdt det første innlegget på NHHs høstkonferanse. Der tegner han et utfordrende bilde for å møte utgiftsveksten i offentlig sektor.
  • Jan Lilleby
Publisert:

– Selv om vi holder oss til handlingsregelen, får vi en kraftig skattesmell hvis ikke vi gjør noe med inntektssiden eller utgiftssiden i offentlig sektor.

Torsdag morgen innledet Svein Gjedrem med det første innlegget på NHHs årlige høstkonferanse i Oslo. Årets konferanse har tematittelen «Dynamikk i norsk økonomi i nedgangstider».

Den tidligere sentralbanksjefen som nå er professor II ved NHH mener det skjer to vendepunkter i norsk økonomi.

– Vi har et konjunkturvendepunkt og et trendvendepunkt.

Trendvendepunktet Gjedrem viser til, beskriver han med tre «supersykluser» han mener Norge nå legger bak seg: gjeldsveksten i norske husholdninger, bruken av oljepenger og ringvirkningene fra oljenæringen til skjermet sektor.

– Vi vil fortsatt ha konjunktursvingninger, men trendveksten vil avta, sier Gjedrem.

– Norge er blitt fattigere

Han viser til at gjeldsveksten i norske husholdninger aldri har vært sterkere sammenlignet med både andre land og tidligere i Norge, og viser til at denne supersyklusen allerede startet i 1993.

Videre forteller Gjedrem i en fullsatt konferansesal på Bristol Hotel at Oljefondet ikke vil fortsette å ese ut.

– Norge er blitt fattigere. Vi har fått redusert den disponible inntekten. Over de neste årene vil vi ikke få fire prosent avkastning på Oljefondet, sier Gjedrem.

Han trekker frem at den svekkede oljenæringen ikke vil bidra like mye i norsk økonomi som vi har vært vant til. I tillegg viser han til et fall i produktivitetsveksten til nordmenn.

Fem prosent av BNP

I takt med dette har også den offentlige pengebruken økt, mens skattenivået har stått stille.

– Offentlige utgifter som andel av bruttonasjonalprodukt nærmer seg 60 prosent og er fortsatt stigende. Skattenivået har så å si stått stille siden starten av 2000-tallet, sier den tidligere sentralbanksjefen.

Gjedrem anslår at skatteregningen i fremtiden vil gjøre et kraftig innhugg i Norges verdiskapning.

– Vi skyver en skatteregning foran oss som vil være i størrelsesorden fem prosent av fremtidig BNP, sier Gjedrem på Bristol Hotel.

Et sentralt spørsmål på årets konferanse er hvilke politiske grep myndighetene bør foreta seg for å møte nedgangen i norsk økonomi.

– Det som er viktig at vi tar tak i veksten i offentlig utgifter. Slik at ikke denne skatteregningen med eldrebølgen slår inn i økonomien med stor tyngde, sier Gjedrem.

– Økte skatter koster

Finansminister Siv Jensen la onsdag i forrige uke frem regjeringens forslag til den bebudede skattereformen. Reformen har fått kritikk for å ikke foreslå særlige store endringer i skattepolitikken.

– Må nordmenn bare innse at skattene skal øke?

VETERAN: Tidligere Høyre-politiker, Kåre Willoch, mener pensjonsalderen godt kan heves som et ledd i utfordringene norsk økonomi står overfor.

– Jeg tror ikke det er klokt å legge opp et langt løp hvor man legger opp til et vesentligere høyere skattenivå enn det man har i dag. Økte skatter koster og har negative virkninger på produksjonsevnen i økonomien, forklarer han.

Gjedrem dreier heller skytset mot hva som kan gjøres i offentlig sektor.

– Effektivisering i offentlig sektor på lengre sikt og gjennomgang av våre velferdssystemer vil gå bedre i hop med en økonomi som også har betydelig vekstevne, sier Gjedrem til E24.

– Når folk lever lenger, kan vi også jobbe lenger

En av gjengangerne på NHHs høstkonferanse er Høyre-veteranen Kåre Willoch. Han er som vanlig varsom med å gi konkrete råd til regjeringen, men peker på at det blir viktig å møte eldrebølgen godt forberedt.

– Når folk lever lenger, kan vi også jobbe lenger, sier Willoch til E24.

Han mener Norge kan møte utfordingene med stadig vekst i offentlige utgifter ved å ha flere folk i arbeid etter de passerer dagens pensjonsalder.

– Jeg stusser litt over at pensjonsalderen er så lav. Det er ikke store hevingen av pensjonsalderen som skal til før samfunnet vil tjene meget godt på det, sier den tidligere statsministeren som nylig fylte 87 år.

Les også

Slik vil Ap endre skattene

Les også

Støre-nei til nasjonal eiendomsskatt

Les også

VG: Regjeringen foreslår nye skattekutt for de rikeste

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Sentralbanksjefen om klimautfordringene: – Reiser noen spørsmål rundt oljens fremtid

  2. BI-professor: – For tidlig å snakke om «etter oljen»

  3. Betalt innhold

    Offentlig sektors kostnader er nå 1.094 milliarder høyere enn for 20 år siden

  4. Nullrenter kan gi folk og bedrifter pensjonssmell

  5. Olsen mener oljepengene ikke er nok til å redde økonomien