Bellona-lederen roser oljeministeren: – Dette står det respekt av

Oljeministerens klare tale etter oljenæringens budsjettklaging skaper begeistring.

UVANTE ORD: Bellona-leder Frederic Hauge er uenig med oljeminister Tord Lien om en hel masse saker, men går nå ut for å rose statsråden.

Aleksander Andersen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Olje- og energiminister Tord Lien pleier å få mye pepper fra miljøbevegelsen, men noen uttalelser som statsråden kom med denne uken har fått vinden til å snu.

– Intervjuet er noe av det bedre jeg har sett fra en olje- og energiminister. Dette fortjener Tord Lien ros for.

Det sier Bellona-leder Frederic Hauge, etter å ha lest Tord Liens uttalelser til E24 om oljeskatten og statsbudsjettet.

Rett etter at statsbudsjettet ble lagt frem, var bransjeforeningen Norsk Olje og Gass nemlig ute og kritiserte regjeringen for ikke å komme med nye skatteincentiver for å øke utvinningen fra eksisterende og marginale felt på norsk sokkel.

– Jeg mener Norsk Olje og Gass, og medlemmene deres, må feie for egen dør, fremfor å komme til oss og si at skatten skal gjøre at samfunnsøkonomiske ressurser skal opp. Det har de en forpliktelse til å gjøre. De bør være fornøyde med forslagene vi kommer med, sa Tord Lien til E24 da han ble konfrontert med kritikken fra oljenæringen.

Regjeringen har forslått å kutte selskapsskatten fra 27 til 25 og deretter 22 prosent i statsbudsjettet og skattereformen, men øker samtidig petroleumsskatten, slik at oljeselskapene fortsatt må betale 78 prosent skatt på gevinst fra oljeutvinning.

– Sutring

Tord Lien var tydelig engasjert når han snakket om oljeskatten:

– De har ingen grunn til å være misfornøyd, heller ikke når det gjelder [incentiver for] felt i drift. De har faktisk en plikt til å få opp alle lønnsomme ressurser. Skatt påvirker ikke det bildet. Det må ikke Norsk Olje og Gass, og heller ikke medlemmene deres, glemme, sa Tord Lien.

FÅR ROS: Olje- og energiminister Tord Lien (FrP)

Audun Braastad

Lien poengterte at oljeselskapene uansett vil oppleve et skattekutt, som alle andre bedrifter, ettersom oljeskatten på 78 prosent kun gjelder deler av virksomheten, mens selskapsskatten (som skal kuttes) treffer bredere.

Frederic Hauge i Bellona er glad for den klare talen fra Tord Lien, både når det gjelder oljeskatten og selskapenes plikt til å utvinne så mye som er mulig fra feltene de har fått lisens til:

– Jeg roser ikke Lien fordi jeg er glad for mye av det han gjør ellers, men fordi det er på høy tid at noen står opp mot all sutringen fra oljenæringen. Dette står det respekt av, sier Bellona-lederen, og fortsetter:

– Uansett skatt, så har disse selskapene en plikt til å hente opp ressursene i feltene sine.

Frederic Hauge benytter også sjansen til å gi et spark til oljenæringen direkte:

– Karl Eirik Schjøtt Pedersen (lederen for Norsk Olje og Gass, journ.anm.) er i ferd med å sette bransjen helt på sidelinjen. Det er bare en gjennomgående sutring og det kommer svært lite om hva næringen selv skal bidra med.

Ville skjerme statskassen

Bransjeforeningen Norsk Olje og Gass roste regjeringen for den store satsingen på blant annet lærlingplasser og den saftige økningen til petroleumsforskning og teknologiutvikling.

De mener derimot at regjeringen ikke har fulgt opp sine egne lovnader om å øke incentivene for økt utvinning på norsk sokkel:

– Inntektene fra olje- og gassnæringen utgjør en femtedel av statens inntekter i budsjettet. Disse inntektene er helt avgjørende for å sikre skoletilbud, helsetilbud og pensjoner for fremtiden. Regjeringen leverer ikke på incentiver for økt utvinning, slik de har pekt på i egen regjeringsplattform. Det hadde vi forventet, uttalte Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kort tid etter at regjeringen hadde offentliggjort budsjettforslaget.

Næringen mener selv at slike incentiver kunnet sørget for at olje og gass tilsvarende 435 milliarder kroner mer kunne blitt utvunnet, noe som igjen ville gitt rundt 135 milliarder ekstra til statskassen.

Tord Lien bekreftet overfor E24 at regjeringen vurderte å endre oljeskatten i forbindelse med skattereformen, men at man besluttet å ikke endre den:

– Når vi skal gjennomføre dette store løftet (skattereformen, journ.anm.) er vi faktisk nødt til å sørge for at provenytapet ikke blir for stort. Dette er en reform som innebærer en reell reduksjon i skattenivået. Det har vært et mål for Høyre og Frp, men også vi må passe på at provenyet ikke blir for lavt. Derfor har vi valgt å foreslå det som nå har kommet, sa Lien, og understreket at han selv var storfornøyd med reformforslaget.

Les også

Regjeringen får refs for finansmoms

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Les også

Derfor har Solvik-Olsen grunn til å smile

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. – De har ingen grunn til å være misfornøyd

  2. Gir gass for å fange CO2

  3. ESA freder leterefusjonsordningen

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå blir det klart hvem som får lete etter olje her

  6. Betalt innhold

    – De som skal slokke lyset på norsk sokkel er ikke født