Stortinget sier ja til salg av militært materiell til Emiratene

Stortingets utenriks- og forsvarskomité krever ikke stans i salg av militært materiell fra Norge til Emiratene, til tross for landets krigføring i Jemen.

FORSVARSMATERIELL: SV var alene i utenriks- og forsvarskomiteen om å ha innsigelser mot salg til Emiratene.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Torsdag la komiteen, som ledes av Anniken Huitfeldt (Ap), fram sin innstilling om «Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2017, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid».

Flere av partiene gir i sine merknader uttrykk for dyp bekymring over situasjonen i Jemen, der Saudi-Arabia i spissen for en regional koalisjon siden mars 2015 har ført krig mot Houthi-opprøreren.

Minst 10.000 mennesker er drept i krigen og halve Jemens befolkning trues nå ifølge FN av sult.

Stanset eksporten

Som følge av den dramatiske situasjonen i Jemen har regjeringen besluttet at det ikke skal selges våpen og ammunisjon til de krigførende landene.

Etter press fra flere partier, hjelpeorganisasjoner og trossamfunn besluttet utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tidligere i måneden også å stanse eksporten av annet norsk militærmateriell til Saudi-Arabia.

De forente arabiske Emiratene, som er det landet i koalisjonen som har flest bakkestyrker i Jemen, får imidlertid fortsatt kjøpe militært materiell fra Norge, noe SV var alene i utenriks- og forsvarskomiteen om å ha innsigelser mot.

Uforståelig

Redd Barna reagerer sterkt og stiller seg uforstående til at Stortinget fortsatt vil tillate eksport av militært materiell til Emiratene, sett i lys av landets krigføring i Jemen.

– 85 000 barn har dødd av sult og sykdom siden krigen i startet. Det er åpenbart at de krigende partene ikke bør få militærstøtte til å fortsette denne krigen, sier hjelpeorganisasjonens generalsekretær Birgitte Lange.

– Regjeringen sier selv at de ikke vil godkjenne nye lisenser til Saudi-Arabia, blant annet på grunn av situasjonen i Jemen. Hvorfor fortsetter da eksporten til Emiratene, som er like aktive i krigen, spør Lange.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Hjelpeorganisasjoner krever Saudi-sanksjoner

  2. Tyskland godkjenner omstridt eksport til Saudi-Arabia

  3. Raja vil ha oljefondet ut av Saudi-Arabia

  4. Amnesty ber regjeringen revurdere forholdet til Saudi-Arabia

  5. Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse