E24s regionale mini-nettverk: – Går mot lysere tider

Pilene peker oppover i flere deler av næringslivet, men enkelte merker fortsatt etterdønningene fra oljenedturen.

FORSIKTIGE OPTIMISTER: Bedriftene E24 har snakket med tror på lysere tider, om så mer forsiktig enn Norges Bank.
Publisert: Publisert:

– Vi merker fremdeles den nedturen som hele offshorenæringen har vært gjennom de siste par årene. Nå kan det se ut som det begynner å lysne litt, sier administrerende direktør i seismikkrederiet Sanco Shipping, Ivar Slettevolll, til E24.

– Av og til opplever vi at det er mulig å få rater som er på et sånt nivå at vi kan si oss fornøyd med det. Det har vi sett det siste halvåret, sier han

I forbindelse med at Norges Bank tirsdag presenterte rapporten Regionalt nettverk, har E24 tatt en ringerunde til ledelsen i en håndfull bedrifter i flere forskjellige bransjer, i flere deler av landet, til et «regionalt mini-nettverk».

Dette er på ingen måte en vitenskapelig undersøkelse, men kan likevel gi en pekepinn på stemningen i deler av næringslivet.

Les også: (+) Kan du stole på Øystein Olsens pinnsvin-prognose?

– Ser lysere ut

Selv om Sanco Shipping de siste seks månedene har sett hint av bedring, sitter oljenedturen fortsatt i. Slettevoll er selv forsiktig optimist.

– Hvordan ser utviklingen og bemanningen ut for de neste seks månedene?

– Med bakgrunn i det jeg har nevnt så ser vi selvsagt litt lysere på det og. Det kan vel kanskje se ut som vi vil tilsette en del folk de neste seks månedene, sier han.

I rapporten skriver Norges Bank at norske bedrifter venter at veksten vil holde seg oppe det neste halvåret.

Undersøkelsen viser at høyere aktivitet i oljesektoren, økte offentlige investeringer og digitalisering av både privat næringsliv og offentlig sektor bidrar til veksten.

Samtidig viser undersøkelsen at det ventes fall i boligbyggingen og svak vekst i varehandelen, noe som vil bremse veksten.

Sentralbankens bilde av situasjonen støttes i hovedsak av bedriftene E24 har snakket med.

Les også

Stabil optimisme blant norske innkjøpssjefer

Ingen nedskjæringer

Et av Norges ledende offshorerederier, Island Offshore i Ulsteinvik, har også sett bedre år, sier viseadministrerende direktør Tommy Walaunet.

– Det er fortsatt et svakt marked, med litt bedre aktivitet, men fortsatt for dårlig inntjening. Det har vært en gradvis forbedring gjennom 2018, men det mest oppløftende har vært fjerde kvartal. Så det ser litt bedre ut enn vi fryktet, sier Walaunet.

Han forventer fortsatt positiv utvikling i 2019.

– Vi skal bygge på det vi har fått til 2018, og fortsette en gradvis forbedring. Men det blir et svakt første kvartal, før det blir bedre. Bemanningen blir litt avhengig av hvordan det går, hvis båtene stopper uten arbeid blir det jo permitteringer, men det er i så fall midlertidig, dersom det blir nødvendig, sier Walaunet, som utelukker nedskjæringer.

«Så der»

Daglig leder Frode Rønquist i Alta Møbler var optimistisk i 2015, da E24 snakket med ham sist. Men det var like mye på grunn av nedleggelsen til konkurrenten Bohus i Alta. Han sier det ikke går så det synger i møbelsalget i nord.

– Det er «så der». Året sett under ett blir ikke bra, men høsten har vært OK, sier Rønquist.

Ifølge Rønquist blir handelen over disk blir stadig tøffere, også i møbelbransjen. Netthandelen gjør mer enn bare å dempe salget.

– Netthandelen presser prisene ned, for kundene er godt orientert. Det er gode priser på alt på nett, så du kan være helt sikker på at du har rett pris i nord eller sør. For noen år siden, da du ikke kunne sjekke på nett, forklarer Rønquist.

Han er forsiktig med å si noe om bemanningen for de neste seks månedene, annet enn at det ikke vil bli flere ansatte i bedriften.

Økonomer: Renten skal opp

I Norges Banks rapport anslår bedriftene en årslønnsvekst på 2,8 prosent for inneværende år, og 2,9 prosent for 2019.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea kaller rapporten solid, og levner liten tvil om at rentene nå skal fortsette oppover.

– Det er temmelig sikkert. Denne rapporten er klart betryggende for Norges Bank. Rentene skal videre opp i Norge, sier han.

Det mener også sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

– Det viktigste med rapporten er at den bekrefter at veksten holder seg over trenden. Det har vært litt blandede nøkkeltall i det siste, og mistanken har vært at det blant annet skyldes blandede værforhold, som har dratt kjøpekraften og jordbruket litt ned. Det viser seg nå at her har vi en situasjon hvor veksten holder seg over normalnivået, slik at kapitalutnyttelsen øker, sier Jullum.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om