Norsk inflasjon stiger mer enn ventet

Konsumprisindeksen steg 0,4 prosent fra mai til juni, hovedsakelig som følge av høyere priser på passasjertransport med fly. Mens konsumprisindeksen steg 1,6 prosent de siste tolv månedene.

STIGER: Inflasjonen stiger mer enn ventet i Norge, godt hjulpet av økte flypriser.

Foto: Kyrre Lien AFP
 • Martin Hall Larsen
 • Ida Bing
Publisert:

Den norske konsumprisindeksen er opp 1,6 prosent de siste tolv månedene til og med Juni. Det er en 0,4 prosent oppgang sammenlignet med Mai.

Det viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

DNB Markets og Norges Bank ventet 1,3 prosent, mens konsensus var 1,4 prosent. Kjerneinflasjonen har vært temmelig stabil de siste fem månedene, skriver DNB Markets i et notat.

Dyrere flyreiser og økte matvarepriser

Økte priser på flybilletter bidro mest til oppgangen. Prisene på flyreiser steg 24,9 prosent fra mai til juni, men prisnivået var i juni i år fremdeles lavere enn i juni 2016. Økte matvarepriser bidro også til oppgangen i KPI sist måned, og det var særlig høyere priser på egg, ost og grønnsaker som trakk indeksen opp.

Elektrisitet og resturantpriser drar opp tolvmåndersveksten

De siste 12 månedene har KPI steget 1,9 prosent. Den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersveksten fra juni 2016 til juni 2017 var høyere elektrisitetspriser samt priser på restauranttjenester. Tolvmånedersveksten i KPI ble i hovedsak dempet av lavere priser på møbler og husholdningsartikler.

Overraskende høyt

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea sier tolvmånedersendringen på 1,6 prosent var noe overraskende.

– Det var en høyere stigning enn ventet, sier Bruce til E24.

I tråd med konsensus hadde Nordea Markets ventet en underliggende inflasjon på 1,4 prosent, ned fra 1,6 prosent i juni. Norges Bank hadde satt forventningene til 1,3 prosent.

– Vi hadde alle ventet at den skulle ned, så dette er overraskende høyt.

Bruce peker på at det er særlig prisene på flybilletter som overrasket på oppsiden.

– Jeg hadde ventet en kraftig vekst i flybillettprisene, men det ser ut som de er enda sterkere. Det har med tidspunktet for denne undersøkelsen, som jo skjedde i starten av ferien.

Også en sterkere prisvekst på matvarer overrasket sjefanalytikeren noe.

– Ellers var mye som ventet. Det er jo snart sommersalg på klær, skotøy, møbler og lignende, noe som kan spille inn.

Lavere inflasjon i Norge

Inflasjonen har falt mye fra toppnivåene på 3,7 prosent i fjor sommer. Det skjedde etter at kronesvekkelsen i kjølevannet av oljenedturen ga høyere inflasjon gjennom økte importpriser, og at en motsatt effekt kom i 2016, da kronen styrket seg. Bruce tror ikke de høye inflasjonstallene vil ha så mye å si for rentesettingen.

– Det er mye støy i disse tallene. Men hovedpoenget er at inflasjonen var høy i fjor sommer, men falt til omtrent halvparten og lå deretter stabilt fra februar av. – Men nå har vi lavere inflasjon i Norge, som følge av at importørene er ferdig med å justere prisene sine, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Statistisk sentralbyrå
 2. Norge
 3. Økonomi

Flere artikler

 1. Prisveksten i juni er i tråd med forventningene

 2. Strøm og drivstoff dro opp prisene i november

 3. Dyrere klær trakk opp inflasjonen

 4. Annonsørinnhold

 5. Lavere inflasjon enn ventet i mai

 6. Inflasjonen endte på 2,1 prosent i august