KJEMPEKUTT FRA GJEDREM: Norges Bank kutter renten med 1,75 prosentpoeng

Svein Gjedrem og Norges Bank kutter renten med 1,75 prosentpoeng onsdag.

VIL BLI SKUFFET: Sentralbanksjef Svein Gjedrem har bedt bankene fortsette å låne ut. Sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda tror ikke han har blitt hørt.

Array
  • Øystein Sjølie
Publisert:,

Norges Bank kutter renten med 1,75 prosentpoeng onsdag ettermiddag. Styringsrenten er på 3,0 prosent etter kuttet. Kuttet var betydelig mer enn makroanalytikerne hadde ventet. I pengemarkedet var det på forhånd priset inn et rentekutt på innpå 1,5 prosentpoeng.

- Norges Bank tar skikkelig ansvar for å få ned lånekostnadene til folk og bedrifter, sier Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken Markets.

Flere kutt

Norges Bank antyder også at renten skal kuttes videre.

- Hovedstyrets strategi er at renten bør ligge i intervallet 2 - 3 prosent fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 25. mars 2009, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye, store forstyrrelser, skriver sentralbanken i en pressemelding.

Norges Banks såkalte rentebane, der banken presenterer sin prognose for styringsrenten de neste årene, viser tro på store rentekutt. Ifølge banen skal styringsrenten ned på 2 prosent neste sommer. Banken utelukker heller ikke at styringsrenten kommer helt ned på null om halvannet år.

Syed er overrasket over at de ikke senker intervallet enda mer, for å åpne for å kutte renten. Det neste rentemøtet er i februar.

- Da kan vi få et nytt rentekutt, sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor.

Les også: Kronen svekker seg

Les også: Pengemarkedsrenten faller etter rekordkutt

Pessimistisk

I pressemeldingen understreker Norges Bank faren for et sterkt tilbakeslag i norsk økonomi.

- Risikoen for en markert lavkonjunktur i norsk økonomi har økt, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en kommentar til det store rentekuttet.

Ifølge Norges Bank er utsiktene for norske økonomi betydelig svekket siden rentemøtet i oktober. Banken skriver også at faren for høy inflasjon er svekket.

- Norges Bank signaliserer nå at de vil være betydelig mer aktive enn de har vært før, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DnB Nor Markets.

Den svenske Riksbanken kuttet renten med 1,75 prosentpoeng for tre uker siden.

Les også: Finanskjendiser hyller Gjedrem

Svak kronekurs

Kursen på norske kroner er svært svak nå, og euroen koster om lag 9,50 kroner. Dette vil både bidra til å dempe nedturen i norsk økonomi, og øke inflasjonen. En svak kronekurs er dermed et godt argument for å dempe rentekuttene.

- Norges Bank mener tydeligvis at kronen ikke har holdt seg svak lenge nok til å øke inflasjonen så mye at det dempet rentekuttet, sier Syed.

Rekordstort

Sommeren 2003 kuttet Norges Bank styringsrenten med 1 prosentpoeng ved to påfølgende rentemøter. Dagens kutt er det største kuttet siden 1986.

Det største kuttet noensinne er det likevel vanskelig å overgå. Det kom 12. mai 1986, og var på 36 prosentpoeng, fra 50 til 14 prosent.

E24-LESER: "Dette er som å tvinge folk på heroin, og vente til folk er hekta. I stedet for å sove ut rusen, settes en ny sprøyte med heroin av planøkonomen Gjedrem."

Flere nyheter på E24.no

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tror Gjedrem blåser i svak krone

  2. - Gjedrem utsetter rentekutt

  3. Venter rentekutt til uken

  4. Annonsørinnhold

  5. Venter nye rentekutt i Europa

  6. Derfor kutter han renten i dag