KJEMPEKUTT FRA GJEDREM: Norges Bank kutter renten med 1,75 prosentpoeng

Svein Gjedrem og Norges Bank kutter renten med 1,75 prosentpoeng onsdag.

VIL BLI SKUFFET: Sentralbanksjef Svein Gjedrem har bedt bankene fortsette å låne ut. Sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda tror ikke han har blitt hørt.

Array
  • Øystein Sjølie
Publisert:,

Norges Bank kutter renten med 1,75 prosentpoeng onsdag ettermiddag. Styringsrenten er på 3,0 prosent etter kuttet. Kuttet var betydelig mer enn makroanalytikerne hadde ventet. I pengemarkedet var det på forhånd priset inn et rentekutt på innpå 1,5 prosentpoeng.

- Norges Bank tar skikkelig ansvar for å få ned lånekostnadene til folk og bedrifter, sier Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken Markets.

Flere kutt

Norges Bank antyder også at renten skal kuttes videre.

- Hovedstyrets strategi er at renten bør ligge i intervallet 2 - 3 prosent fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 25. mars 2009, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye, store forstyrrelser, skriver sentralbanken i en pressemelding.

Norges Banks såkalte rentebane, der banken presenterer sin prognose for styringsrenten de neste årene, viser tro på store rentekutt. Ifølge banen skal styringsrenten ned på 2 prosent neste sommer. Banken utelukker heller ikke at styringsrenten kommer helt ned på null om halvannet år.

Syed er overrasket over at de ikke senker intervallet enda mer, for å åpne for å kutte renten. Det neste rentemøtet er i februar.

- Da kan vi få et nytt rentekutt, sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor.

Les også: Kronen svekker seg

Les også: Pengemarkedsrenten faller etter rekordkutt

Pessimistisk

I pressemeldingen understreker Norges Bank faren for et sterkt tilbakeslag i norsk økonomi.

- Risikoen for en markert lavkonjunktur i norsk økonomi har økt, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en kommentar til det store rentekuttet.

Ifølge Norges Bank er utsiktene for norske økonomi betydelig svekket siden rentemøtet i oktober. Banken skriver også at faren for høy inflasjon er svekket.

- Norges Bank signaliserer nå at de vil være betydelig mer aktive enn de har vært før, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DnB Nor Markets.

Den svenske Riksbanken kuttet renten med 1,75 prosentpoeng for tre uker siden.

Les også: Finanskjendiser hyller Gjedrem

Svak kronekurs

Kursen på norske kroner er svært svak nå, og euroen koster om lag 9,50 kroner. Dette vil både bidra til å dempe nedturen i norsk økonomi, og øke inflasjonen. En svak kronekurs er dermed et godt argument for å dempe rentekuttene.

- Norges Bank mener tydeligvis at kronen ikke har holdt seg svak lenge nok til å øke inflasjonen så mye at det dempet rentekuttet, sier Syed.

Rekordstort

Sommeren 2003 kuttet Norges Bank styringsrenten med 1 prosentpoeng ved to påfølgende rentemøter. Dagens kutt er det største kuttet siden 1986.

Det største kuttet noensinne er det likevel vanskelig å overgå. Det kom 12. mai 1986, og var på 36 prosentpoeng, fra 50 til 14 prosent.

E24-LESER: "Dette er som å tvinge folk på heroin, og vente til folk er hekta. I stedet for å sove ut rusen, settes en ny sprøyte med heroin av planøkonomen Gjedrem."

Flere nyheter på E24.no

Flere artikler

  1. Tror Gjedrem blåser i svak krone

  2. - Gjedrem utsetter rentekutt

  3. Venter rentekutt til uken

  4. Annonsørinnhold

  5. Venter nye rentekutt i Europa

  6. Derfor kutter han renten i dag