MARINE HARVEST OPP 250 PROSENT I 2009: Fisken spretter på Oslo Børs

Det er rene fiskefesten på Oslo Børs for tiden, og alle fiskeaksjene stiger på børsen torsdag.

Publisert: Publisert:

Det generelle bildet på Oslo Børs på torsdag er svakt, men det er en sektor som er inne i en god stim for tiden - fiskesektoren. En sterkere etterspørsel og økte priser trekkes frem som årsaken til den gode trenden.

- Generelt er det den sterke lakseprisen som er hoveddriveren, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til E24.

- Prisbildet ser sterkt ut, og det er tidligere i uka rapportert laksepriser på 38 kroner, et prisbilde som bekreftes nå mot slutten av uka, fortsetter Giskeødegård.

Fisken spretter

Mens hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1 prosent, er indeksen hvor alle fiskeaksjene er notert (OSE3020) opp 1,6 prosent klokken 12.45.

- De som drar mest nytte av det er de som er mest eksponert mot laks, og det er særlig Grieg

OSE

GSF

og Marine Harvest

OSE

MHG

, sier Giskeødegård.

Marine Harvest er opp 4 prosent til 3,69 kroner, mens Grieg Seafood er opp 4,8 prosent til 11 kroner. Men de er ikke alene, fiskeaksjene Salmar

OSE

SALM

, Aker Seafoods

OSE

AKS

, Austevoll Seafood

OSE

AUSS

, Cermaq,

OSE

CEQ

, Codfarmers

OSE

COD

og Norway Pelagic

OSE

NPEL

har en positiv dag på børsen.

Godt fiskeår

Sykdomsproblemer i Chile og svineinfluensaen har gjort at det amerikanske markedet har fått øynene opp for europeisk fisk igjen, noe som har ført til den sterke oppgangen i prisen og etterspørselen.

Og med en slik oppgang, kommer også børsoppturen.

I løpet av 2009 har "fiskeindeksen" (OSE3020) steget over 100 prosent, og er den sektoren som har gjort det sterkest i år. Oppdretteren Marine Harvest er også den aksjen som har gått suverent best hittil i år, med en oppgang på kraftige 250 prosent. Nummer to på denne listen er Grieg Seafood med en oppgang på over 230 prosent.

Klar kjøpsanbefaling

Nordea-analytikeren anbefaler derimot en annen aksje.

- For øyeblikket er det Austevoll Seafoods som vi mener er den beste anbefalingen, sier analytikeren.

- Austevoll er veldig interessant med tanke på den pelagiske fisken, og i tillegg får de full effekt for sin aksjepost på 75 prosent i Lerøy Seafood, sier Giskeødegård.

Siden nyttår har Austevoll hatt en opptur på nærmere 130 prosent, men Giskeødegård mener markedet ikke har tatt ut hele oppsiden ennå. Kursmålet til analytikeren er på 30 kroner, mens aksjen handles på 25 kroner på torsdag. det vil i så fall si at aksjen fortsatt har en 20 prosents oppside.

Les også:

Til forsiden

Publisert: