«DR. DOOM» TIL E24: Dr. Doom advarer mot norsk boligboble

Professor Nouriel Roubini frykter en norsk boligboble vil ta form dersom politikerne ikke handler raskt.

PÅ NORGESBESØK: Professor Nouriel Roubini er på Acta-konferansen mandag.

  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

- Norsk økonomi balanserer på en knivsegg. På den ene siden må dere unngå at kronen blir for sterk slik at det går utover industrien. På den andre siden må dere ikke glemme at det er en fare for at det bygges opp nye bobler, sier professor Nouriel Roubini til E24.

Natt til mandag har Stern School of Business-professoren ankommet Oslo direkte fra World Economic Forum i Davos for å snakke på Actas konferanse. Roubini, også kjent som "Dr. Doom" etter å ha spådd finanskrisen, ser flere alvorlige utfordringer i landet han nettopp har ankommet.

- Politikerne må innse at Norges Bank umulig kan styre to ulike ting med ett middel. Sentralbanken kan ikke alene hindre at det dannes nye ustabiliteter samtidig som den holder renten lav for å støtte opp om veksten.

Roubini påpeker at svært mange nordmenn har flytende rente på sine boliglån.

- Her skiller Norge seg ut på en lite heldig måte. Fordi så mange har flytende rente merkes effekten av rentekutt raskere og bredere, og øker risikoen for overoppheting i boligmarkedet.

Det gjør beslutningen om når pengepolitikken bør strammes inn enda vanskeligere.

- Flytende rente gjør det umulig for Gjedrem å støtte opp om veksten uten å gi nordmenn et betydelig inntektshopp samtidig.

- U-formet opptur

Professoren tror selv at verdensøkonomien nå er inne i en U-formet gjeninnhenting, der det verste stadiet av krisen er tilbakelagt. Det innebærer at det vil ta tid før økonomien vender tilbake til full kapasitetsutnytting.

- I andre halvår vil det komme en rekke skuffende tall både fra makro- og selskapssiden i USA.

Han er ikke imponert over fredagens tall som viste en overraskende sterk vekst i amerikansk bruttonasjonalprodukt på 5,7 prosent.

- Dette er bare midlertidig, og kan ikke vare. De vekstdriverne vi ser nå vil fisle ut i løpet av sommeren.

Han tror BNP-veksten i USA og de fleste andre industrialiserte land vil ligge på rundt 2 prosent fremover, og prisveksten vil være lav. Dermed er det ikke noen utsikter til høyere rente verken i Europa eller i USA i nærmeste fremtid.

- Kan ikke heve

Norge vil imidlertid skille seg ut, mye takket være sterke offentlige finanser og høyere oljepris. Likevel kan vi ikke heve renten for mye, advarer Roubini.

- Lav rente internasjonalt gir lite handlingsrom for Norges Bank. En betydelig høyere rente i Norge vil nødvendigvis gi sterkere krone, og kan videre presse ut den delen av industrien som ikke er knyttet til olje.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har flere ganger bedt politikerne løse dilemmaet ved å stramme inn subsidiene til boligkjøp, ettersom dagens skattesystem gir rett til fradag for renteutgifter. Han får støtte av Roubini.

- Skattesystemet må endres, og kredittilgangen må strammes inn. Nå bidrar disse faktorene bare til å gjøre rentedilemmaet enda verre enn det trenger å være.

Han innser samtidig at det vil by på store utfordringer.

- Alle er fornøyde når man er på vei inn i en boble. Befolkningen er fornøyde fordi boligene blir verdt mer, de får bedre råd og inntekten øker. Dette gjør jobben lettere for politikerne, som kan fryde seg over glade velgere. Alle piler peker oppover i finanssystemet og investorene tjener godt med penger.

Like fullt kan bobler være fullstendig ødeleggende for økonomien på sikt, og det gjelder derfor å stoppe bobler i å bygges opp før utviklingen har kommet for langt, understreker Roubini.

- Selv om det ikke er populært må politikerne tørre å ta grep før det er for sent. Vi har nylig vært vitne til de enorme skadene bobler kan forårsake, og det er ikke et pent syn, fastslår professoren.

Les flere økonominyheter på E24

Publisert:

Flere artikler

  1. Dr. Doom advarer mot ny aksjesmell

  2. - Obama lar bankene slippe for billig

  3. - Uforståelig om renten heves i dag

  4. «Dr. Doom» advarer mot norsk boligboble

  5. Dr. Doom: USA må fortsette med krisetiltak