Dollarmangel kan gi nytt rentesjokk

Pengemarkedsrenten bankene betaler, gjorde et gigantisk hopp torsdag. Årsaken skal være dollarmangel.

Publisert:,

– Låntakerne kan stå foran et rentesjokk. De risikerer at boligrenten på kort tid stiger med to prosentpoeng, sier senioranalytiker Eirik Larsen i DnBNor Markets.

Styringsrenten fra Norges Bank er på 5,75 prosent. Markedsrenten bankene må betale, steg i går fra 6,47 til 7,04 prosentpoeng – en økning på nesten 0,6 prosentpoeng.

Nye kjipe brev

Det var forskjellen på 5,75 og 6,47 som gjorde at blant andre DnB Nor

OSE

DNBNOR

satte opp renten med 0,3 prosentpoeng nylig. Hoppet til 7,04 prosent kan gi nye kjipe brev fra banken.

– Økning i boligrenten vil kunne skje uten at Norges Bank setter opp sin styringsrente, fordi renten som bankene må betale for å hente kapital, blir mye dyrere, sier Larsen.

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank er enig i at boligrenten skal opp på kort sikt.

– Vi tror to prosentpoeng er for mye, men utelukker det ikke. Vi tror boliglånsrenten vil stige med et halvt eller ett prosentpoeng de nærmeste månedene, sier Jullum.

- Det er alvorlig

– Skulle boligrenten gå opp med to prosentpoeng som følge av økt markedsrente, er det liten tvil om at det vil presse Norges Bank til raskere å sette ned styringsrenten, sier Jullum.

– Det er mangelen på dollar som gjorde at pengemarkedsrenten steg kraftig i går. Det betyr at sentralbankenes bidrag ikke har vært tilstrekkelig. Det er alvorlig, sier analytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets.

Flere sentralbanker gikk sammen onsdag og bidro med 247 milliarder dollar inn i markedet, fordi det var tørke på dollar. Men det var ikke nok til å roe markedene.

Følg finanskrisen fra time til time på E24.