- Islands økonomi nærmer seg bunnen

Nå venter landets nye næringsminister løft i veksten fra slutten av året.

SPÅR OPPSVING: Islands finansminister, Arni Pall Arnason, tror veksten vil ta seg opp mot slutten av året.
Publisert:

Islands kriserammede økonomi er i ferd med å nå bunnen, og vil begynne å vokse forsiktig i løpet av fjerde kvartal i år.

Det mener Islands nye næringsminister, Árni Páll Arnason, som trådte inn i ministerrollen tidligere i september, ifølge Reuters.

Han tror en sterkere banksektor, sammen med islandske bedrifter som etterhvert vil kunne hente kapital i det internasjonale kredittmarkedet, bidrar til å gjøre utsiktene lysere for Islands skadeskutte økonomi.

- Nær bunnen

Det er gode nyheter for sagaøya, som opplevde et kraftig fall i aktiviteten i landets økonomi, i kjølvannet av kollapsen i finansnæringen høsten 2008.

Nå tror Arnason imidlertid at det meste av nedturen er tilbakelagt, og at en opptur står på trappene.

- Vi kan føle oss ganske trygge på at vi er nær bunnen, sier Arnason til Reuters.

- Jeg vil anta at veksten tar seg opp i løpet av det siste kvartalet i år.

Fokuset må imidlertid opprettholdes på å støtte opp om investeringer, samt på å skape nye jobber, legger han til.

Les også: Island kutter renten

Ser Icesave-løsning

Arnason håper også at regjeringen vil kunne nærme seg en løsning i uenighetene med Storbritannia og Nederland, i forbindelse med den islandske nettbanken Icesave, som kollapset sammen med resten av Islands finanssystem.

I fallet tapte britiske og nederlandske kunder rundt 30 milliarder kroner, et beløp som ble erstattet av de lokale myndighetene i påvente av erstatning fra Island.

Arnason sier til nyhetsbyrået at myndighetene har hatt uformell kontakt med begge land, men ingen formelle møter er ennå planlagt.

- Jeg tror det er viktig å sluttføre dette temaet, og komme frem til en akseptabel avtale, sier ministeren.

Han mener disputten har bidratt til å legge en demper på utenlandske investeringer på Island, og derfor er svært viktig å løse.

- Jeg håper fortsatt at det kan være mulig å løse problemene gjennom forhandlinger.

Nedtur i andre kvartal

Islands økonomi befant seg fortsatt i resesjon i andre kvartal.

Tidligere i september viste ny statistikk at landets bruttonasjonalprodukt (BNP) falt 3,1 prosent fra første til andre kvartal i år, justert for sesongvariasjoner. Den årlige utviklingen viser en nedgang på 8,6 prosent.

Utviklingen trekkes ned av det innenlandske forbruket, som falt 7,4 prosent fra første til andre kvartal.

Langvarig resesjon

Landet har befunnet seg i resesjon, som defineres som to kvartaler på rad med fallende BNP, siden inngangen til 2009, ifølge reviderte data.

På årlig basis har BNP-utviklingen vært negativ siden andre kvartal av 2008.

Presset tiltok særlig mot slutten av 2008, da landets storbanker kollapset, og verdien på den islandske kronen stupte sammen med den økonomiske aktiviteten på Sagaøya.

Siden den gang har en ny regjering kuttet kraftig i det offentlige forbruket, og restrukturert landets finansnæring. Samtidig har man forsøkt å dempe den kraftige inflasjonen, og på å stabilisere valutaen.

Les også:

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: