EU vil tvinge Norge til å godta alkoholreklame

EU vil tvinge Norge til å godta TV-sendt alkoholreklame på kanaler som sender fra andre land rettet mot det norske markedet.

MER LEKKERT: Kanskje får du se disse produktene i en mer lekker innpakning.

Braata, Espen
  • NTB
Publisert:,

EUs tre år gamle direktiv om audiovisuelle tjenester innebærer at et land ikke kan forby alkoholreklame hvis en TV-stasjon sender fra et annet land, som for eksempel TV 3 som sender fra London.

Nå er Norge i ferd med å tape kampen om å få unntak fra denne regelen når direktivet blir en del av EØS-avtalen, skriver Aftenposten.

Norges EU-ambassadør skal i et møte med EU-kommisjonen for to uker siden ha fått klar beskjed om at Norge må innføre direktivet så raskt som mulig og videre fått vite at søknad om et særskilt norsk fritak blankt vil bli avvist. Kilder sier til Aftenposten at EU-kommisjonen skal ha kommet med en "kraftig verbal irettesettelse", noe som skal være sjelden kost.

Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Utenriksdepartementet bekrefter overfor avisen at saken er ekstremt vanskelig for Norge.

– Regjeringen vurderer nå hva den skal gjøre etter at EU-kommisjonen var så tøff i tilbakemeldingene. Spørsmålet er om vi må justere vår posisjon eller risikere å gå på et tap, sier han.

Norge skal i forhandlingene ha ønsket å utvide forbudet til også å gjelde internett og også omfatte gambling. Flere land enn Norge ønsket unntak for alkoholreklame, men alle EU-landene er nå samlet bak direktivet.

– Da er det krevende å få fritak for Norge, sier Lahnstein.

Les flere nyheter hos E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. EU tvinger frem alkoholreklame i Norge

  2. Kan måtte åpne for alkoholreklame

  3. Vil stanse alkoholreklamen med reservasjonsretten

  4. Annonsørinnhold

  5. Sp og SV krever veto mot alkoholreklame

  6. Norge har doblet inn- føringen av nye EU-regler