Oslo sentrum by night, med Sørenga og Bjørvika i forgrunnen.
Boligprisene

Leilighetsnormen er bra

Herr redaktør, selv ikke jeg som investor med tomt i sentrum ønsker svinedyre mikroleiligheter.

 • Nikolaos Farmakis
  Nikolaos Farmakis
  Investor, eiendomsutvikler og rådgiver
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Skal du eller dine en eller annen gang kjøpe dere bolig i Oslo bør du være glad for at politikerne holder utbyggerne igjen.

Leilighetsnormen i hovedstaden er til det beste for byens innbyggere på både kort og lang sikt. Blir den opphevet, åpner det opp for en priseksplosjon.

Dette innlegget er et svar på denne kommentaren fra E24s redaktør: Små leiligheter er svindyre, og verre kan det bli. Takket være Raymond & co.

Normen legger føringer på hvor mange små leiligheter man kan bygge i bydelene Gamle Oslo, Sagene, St. Hanshaugen og Grünerløkka. Maks 35 prosent kan være mellom 35 og 50 kvadratmeter, minst 40 prosent må være over 80 kvadratmeter. Ingen leiligheter kan være på mindre enn 35 kvadrat.

Det er med stor uro jeg leser E24s ansvarlige redaktør Gard L. Michalsens siste kommentar, hvor han argumenter for at gjeldende leilighetsnorm i Oslo må bort, samtidig som han gjennomfører klisjéøvelsen med å fortelle hvor dumme politikerne er.

Det er mange gode grunner til at leilighetsnormen bør bestå.

Les også: Oslos minileiligheter går for opp mot 160.000 kroner kvadratmeteren

Her er de tre viktigste grunnene, i prioritert rekkefølge. Hele veien vil jeg bruke enkel og anerkjent økonomisk teori for å få frem poengene:

Hvis det åpnes opp for å bygge mindre leiligheter enn 35 kvadratmeter, samtidig som de skal ha normale funksjoner som et velfungerende bad og kjøkken, samt godkjente tekniske krav, blir ikke disse spesielt billige.

* For det første. Det er store faste kostnader ved å bygge en leilighet, enten den er stor eller liten. Problemet når du bygger lite, er at alle de faste kostnadene må fordeles på de salgbare kvadratmeterne.

Hva betyr det i vårt tilfelle, jo at hvis vi bygger eksempelvis en leilighet på 20 kvadratmeter, så blir pris per kvadratmeter meget høy. Og det er det mest sentrale poenget som er farlig og som ikke er tydelig nok fremme i diskusjonen. (Ingen utbyggere gidder å peke på dette).

Denne høye kvadratmeterprisen fra de små leilighetene vil igjen være med på å påvirke markedsprisen per kvadrat oppover. Da ender vi med en situasjon hvor både de små og de større leiligheten stiger i pris.

* For det andre. De små leilighetene vi snakker om ligger gjerne sentralt i sentrum. Der er tomtekostnaden høy og markedsprisen på tilsvarende nivå. Det vil alltid være slik at de med størst betalingsvilje får gjennomført sine kjøp først.

Dette vet utbyggerne naturligvis og de vil selge sine mindre leiligheter, eventuelt under 35 kvadratmeter, til markedspris. Ettersom vi har et fritt marked, vil det aldri være noen garanti at dette blir billig.

* For det tredje. Hva slags by skal vi ha og hvem skal bo i den? Selvfølgelig må politikere som har som jobb å styre boligpolitikken ta stilling til leilighetsnormen. Og det er vel ikke så kontroversielt å ønske et mangfold av boliger sentralt i hovedstaden, hvor det både er plass til barnefamilier og eneboere?

Les også: Kamp om små leiligheter i Oslo: – Kommunen gjør unges boligdrøm vanskeligere enn nødvendig

Jeg er i den situasjonen at jeg har en meget attraktiv tomt innenfor bompengeringen på St.Hanshaugen i Oslo. Her skal jeg sette opp en lavblokk. Her kunne jeg lett satt opp et «effektivt» bygg med små leiligheter innenfor gjeldende regelverk. Men som far med unger på den lokale skolen, så ser jeg at byen trenger noe mer. Den smarte og effektive, passe store, leiligheter som barnefamiliene kan bli boende i. Så slipper de å flytte ut av byen og
ende med mor og far i pendlerkø.

Mens jeg er i gang så tar jeg med litt ekstra. Utbyggerne vet jo hva betalingsviljen er for små leiligheter og de vet at renten er lav, og de vet at de unge, enten med å spare, få litt hjelp, får lån.

Da er det bare å holde seg for nesa og ta så høy pris man tror markedet er villig til å betale for de små boksleilighetene. Jeg kunne utsatt mine byggeprosjekt og satse på at politikerne lar seg mobbe til å slippe leilighetsnormen. Da ville jeg tjent mye mer. Men jeg tror og håper at de står imot.

Det er noen få arkitekter og noen hippier som peker på mikrohus og at dette er en trend og at du lett bor godt i så små hus. Hvis du selv har bodd trangt og har vært normalt utstyrt med klær for alle årstider, litt sportsutstyr og noen hobbyer, så vet du at dette blir alt for trangt for et godt liv.

Mikrohus egner seg kun for å se kult ut på Instagram, mens alle tingen
dine ligger i kjelleren hjemme hos mor og far.

Egentlig er det litt flaut hele denne debatten. For det første, så må vi spørre oss selv; er det for få unge mennesker i hovedstaden? Svaret er åpenbart nei, de unge er flinke til å finne løsninger på sine bobehov både når det gjelder å kjøpe og leie sammen med venner. Og dette er fantastisk, for i realiteten er det mange stor leiligheter som blir bebodd av unge i sentrum. (Vi har vel alle vært uten en kveld og sette at vi selv trekker gjennomsnittsalderen opp).

Jeg ønsker at politikerne setter rammer for eiendomsutviklerne. Det er ikke synd på oss, med stigende boligpriser og lave renter er det god forretning.

Nå er jo dette også en klisjé, men føtter, sykkel, sparkesykkel, trikk, buss og tog kan også brukes for å reise inn til byen. Og hjem igjen. Det er billigere utenfor sentrum.

Det vet alle.

Også E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Bolig
 3. Byutvikling
 4. Mikrohus
 5. Oslo
 6. Boligpolitikk

Flere artikler

 1. Kamp om små leiligheter i Oslo: – Kommunen gjør unges boligdrøm vanskeligere enn nødvendig

 2. Små leiligheter i Oslo er svindyre. Og verre kan det bli – takket være Raymond & Co.

 3. Ga over fire millioner for 24 kvadratmeter

 4. Mener Oslo-markedet har blitt en trussel: Ba regjeringen forby omstridte kvadratmeter-krav

 5. Ga 2,8 millioner for 16 kvadrat: – Dette begynner å bli trist