Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

Norges Bank kunngjør rentebeslutningen torsdag klokken 10. E24s rentepanel råder sentralbanksjefen til å sette opp styringsrenten.

HAR VARSLET RENTEHOPP: Sentralbanksjef Øystein Olsen har gitt signaler om at styringsrenten trolig settes opp etter junimøtet i sentralbanken. Illustrasjonsfoto.
Publisert:

Analytikerne venter at Norges Bank vil sette opp renten fra 1 til 1,25 prosent etter rentemøtet, den tredje renteøkningen siden norsk økonomi ristet av seg oljenedturen.

Økonomene i E24s Renteråd mener også det er den rette beslutningen å øke renten nå.

– Jeg mener Norges Bank bør bruke muligheten og fleksibiliteten til å øke rentene nå og fortsatt signalisere flere renteøkninger fremover, mens en forsiktig tilnærming opprettholdes, sier sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB.

E24 SPESIAL: Alt du må vite om rentemøtet

Hun trekker frem situasjonen i økonomien.

– Norsk økonomi vokser, inflasjonen er ventet å holde seg over eller nær målet de neste årene og stigende kapasitetsutnyttelse øker risikoen på oppsiden. Samtidig stiger husholdningenes gjeldsvekst fortsatt mer enn disponibel inntekt, noe som tilsier høyere renter.

Les også

Bratt fall for den amerikanske «tiåringen»: – Det vi ser nå er en ganske dramatisk vending

Sentralbanken begynte å skru opp lånekostnadene i september i fjor. Styringsrenten ble hevet fra rekordlave 0,5 prosent til 0,75 prosent, før den ble satt opp til 1 prosent i mars i år.

Sentralbanksjefen svarer om renten - send inn dine spørsmål her

– Norge er annerledeslandet

Dalstø får støtte fra porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

– Jeg mener Norges Bank skal heve videre og fortsette med den gradvise rentenormaliseringen.

Han fremholder også forholdene i hjemlig økonomi.

Les også

Free falling i amerikanske renter

– Så lenge kronen ikke lenger reagerer mye på rentedifferanse og norsk økonomi fortsetter å overraske på oppsiden, ser jeg ingen grunn til at de skal stoppe etter juni-hevingen og den forventede ytterligere rentehevingen senere i år.

Mens pilene peker oppover her hjemme er situasjonen internasjonalt preget av uro for handelskrig, økonomisk svekkelse og rentefall i finansmarkedene.

– Dersom fallende global vekst ikke påvirker norsk økonomi nevneverdig, som vi har sett er tilfelle gjentatte ganger siste tiår, er det ingenting i veien for at Norge er annerledeslandet både med tanke på økonomi og rentesetting denne gangen også, sier Chen.

E24 (+): Obligasjonsmarkedet prøver å fortelle oss noe

VENTER RENTEHOPP: F.v. Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB, sjeføkonom Jan L. Andreassen Eika Gruppen og Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken.

– Greit å heve renten nå

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken peker på Norges Banks egne signaler om at renten trolig skal opp i juni.

Les også

Analytiker advarer om ny Italia-storm

– Eventuelle avvik fra slike klare signaler må i så fall kunne begrunnes godt ut ifra raskt forverrede utsikter for norsk økonomi. Men det er ikke situasjonen per i dag. Av hensyn til egen troverdighet bør Norges Bank følge opp, og heve renten, mener han.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen er bekymret for utviklingen i internasjonal økonomi. Han ber sentralbanken «advare nordmenn om at stormskyer samler seg utaskjærs».

– Så kanskje er det greit å heve renten nå, i håp om at lyset går opp for nordmenn, at vi lever i en farlig verden. Låner mindre til bolig, fritidsbolig og selvfølgelig til økt forbruk. Enn så lenge kan rentebanen holdes i live, selv om gjennomføringen av de to siste varslede rentejusteringene blir stadig mindre sannsynlig.

Les også

Økonomer om Norges Bank: Renten heves på torsdag, men prognosen kuttes

Les også

Norges Bank: Norske bedrifter melder om enda høyere vekst

Les også

Kraftig oppjustering i oljeinvesteringene: Kan gi enda flere rentehevinger

Publisert:

Her kan du lese mer om