Dette skjer denne uken

Alles øyne er rettet på Mario Draghi og Den europeiske sentralbankens rentebeslutning denne uken. Her hjemme er høydepunktet Norges Banks temperaturmåler regionalt nettverk.

Markedet forventer at sentralbanksjef Mario Draghi i den europeiske sentralbanken vil kutte renten torsdag denne uken.
Rentemøter i ESB
  • Ola Alsberg
Publisert:

Vi er på god vei inn i høsten, og denne uken kommer det en rekke nøkkeltall både her hjemme og i utlandet.

Men det er to ting det er verdt å se ekstra nøye på denne uken, skal man tro sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

– Det mest spennende den kommende uken er regionalt nettverk i Norges Bank og rentemøte i europeiske sentralbanken, sier han til E24.

Regionalt nettverk på tirsdag

Mandag legges BNP-tallene for juli frem. Tirsdag er det så klart for inflasjonstall og temperaturmåleren Regionalt nettverk fra Norges Bank.

– Det er en god indikator på hvordan det går i økonomien her til lands, og kan ha stor innvirkning på rentesettingen. Hvis regionalt nettverk indikerer at veksttakten fortsetter, er vi trygge på at Norges Bank vil konkludere med renteoppgang i september, sier Olsen.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets sier det er knyttet spenning til i hvilken grad tilstanden i verdensøkonomien påvirker norsk økonomi.

– Spenningen ligger i om usikkerheten der ute i verden slår inn i forventningene hos bedriftene her hjemme, sier han.

Tirsdag kommer også svenske inflasjonstall.

– Det kan ha innvirkning på kronekursen. På generell basis har vi sett at den norske kronen følger svenskekronen den siste tiden, sier Olsen.

Norge kommer med inflasjonstall tirsdag. Det samme gjør Kina. Torsdag blir amerikanske konsumprisindeks-tall offentliggjort.

– Selve inflasjonen er ikke så veldig viktig. Det viktigste er hvordan realøkonomien utvikler seg. Om det skulle komme høyere tall enn ventet tror jeg ikke markedet vil vente mindre rentekutt fremover, sier Nordea-økonomen.

Les også

Dette vil påvirke Oslo Børs neste uke: – Skal være litt på vakt for resultatvarsler

Europeisk rentemøte

Torsdag holder den europeiske sentralbanken rentemøte, Mario Draghis nest siste i sjefsstolen før han overlater jobben til Frankrikes tidligere finansminister og tidligere pengefond-sjef Christine Lagarde.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at dette var Draghis siste møte. Ifølge ESBs kalender er det et rentemøte i oktober, som da blir det siste for Draghi før han gir over stafettpinnen til Lagarde 1. november.

Analytikerne tror Draghi vil kunngjøre en omfattende pakke for å hjelpe økonomien ved september-møtet.

Helomvendingen i pengepolitikken skyldes at eurosonens økonomi har bremset, ikke minst det økonomiske lokomotivet Tyskland som står på kanten av en teknisk resesjon.

– Det er bredt ventet at de kommer med en stimulansepakke. Problemet er at renten i utgangspunktet er lav og negativ, og dermed er det ikke mye jobbe med. Markedet forventer at renten kuttes med -0,1 prosentpoeng, og at de i tillegg gjør noe på kvantitative lettelser. Det er imidlertid begrenset hva det har å si for realøkonomien, sier Olsen.

Her kan du lese en forhåndssak på rentemøtet.

Norwegian-frist

På selskapsfronten er dette også uken der Norwegian har frist for dem av selskapets långivere som vil gi sin forhåndsaksept til tilbudet om å motta en ekstrabetling på 0,75 prosent, mot at selskapet får gjennomføre sin plan.

Selskapet ber nemlig kreditorene i to av obligasjonslånene om å få en utsettelse på to år i hvert av lånene i bytte mot at de får avgangstider (slot'er) på Gatwick som sikkerhet.

Det skjer ved at kreditorene får pant i selskapet Norwegian Air Norway AS.

Fristen går ut 11. september.

Les også:


Vedder på prisfall for klimakvoter – kan presse ned strømprisene
Aksje-NMs ukevinner Einar Kvilt (58): – Jeg traff maksimalt på firmaet Polight
Strateg om den vanligvis urolige børshøsten: – Blir spennende

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøter i ESB
  2. Regionalt nettverk

Flere artikler

  1. ESBs ferskeste medlem tror Draghis grep kan være en tabbe

  2. Dette skjer denne uken: Rentemøte i Storbritannia og USA

  3. Venter rolig farvel fra ESB-sjef Mario Draghi: – Har fått mye motstand

  4. ESB-sjefen rører ikke renten på sitt siste rentemøte

  5. Klart for Lagardes første ESB-møte: Ingen vet hva som er i vente