Norges Bank auksjonerte bort 63 mrd. i kriselån: – Bedre enn de fleste håpet på

Norges Bank har auksjonert bort ekstraordinære kriselån til norske banker. Resultatet ble 63 milliarder ferske kroner i markedet. – Vil nok gi lavere pengemarkedsrente, sier rentestrateg Lars Mouland.

KRISEAUKSJON: Sentralbanksjef Øystein Olsen auksjonerte bort sine første kriselån til norske banker fredag ettermiddag.

Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:,

Torsdag tok Norges Bank krisegrep og varslet såkalte F-lån til norske banker for å sikre at de har nok kontanter til å låne ut penger videre til kundene sine.

F-lån fungerer ved at Norges Bank auksjonerer ut lån med fast rente til banker i bytte mot en form for sikkerhet.

På den måten får bankene tilgang til norske kroner uten å måtte skaffe det fra andre banker i et svært presset marked.

Fredag ettermiddag ble den første auksjonen av kriselånene gjennomført. Resultatet ble 63 milliarder kroner i F-lån til norske banker.

– Det er veldig god etterspørsel, som nesten vil gi en tredobling av likviditeten. Den normale likviditeten i det korte markedet er rundt 35 milliarder, som er så mye penger bankene samlet sett får plassere hos Norges Bank til styringsrente, sier Nordeas rentestrateg, Lars Mouland, til E24.

Her kan du lese om Regjeringens krisetiltak.

Tror på lavere pengemarkedsrente

Bakgrunnen for kriselånene var at pengemarkedet, der banker låner penger til hverandre, var under stort press.

Pengemarkedsrenten Nibor, som viser hvor mye bankene tar betalt for å låne penger seg imellom, har steget som følge av økt usikkerhet – til tross for at markedet forventet krisekutt fra Norges Bank.

Mouland sier at det er vanskelig å regne på hva den første auksjonen vil ha å si for pengemarkedsrenten, men tror det vil gi noe lavere Nibor-rente.

– Dette må være bedre enn de fleste håpet på og vil nok gi lavere pengemarkedsrente. Jeg tipper at det kan gi rundt 5 basispunkter lavere Nibor-rente, sier han.

Norges Bank brukte også F-lån da Nibor-rentene steg under finanskrisen i 2008.

Les på E24+ (for abonnenter)

Slik kan Olsens krisegrep redde boliglånet ditt

Attraktive lån vitner om alvorlig situasjon

Norges Bank har valgt å tilby de ekstraordinære lånene til samme rente som styringsrenten – og alle banker kan få låne så mye de vil.

Mouland i Nordea sier at de svært attraktive lånene vitner om hvor alvorlig situasjonen er for bankene.

– Det var litt overraskende at Norges Bank ikke tok noen premie på toppen av styringsrenten. Tidligere har de tatt en premie. Det viser at sentralbanken er veldig opptatt av at markedet skal bruke disse lånene, noe som er veldig bra, sier Mouland.

– Hva sier den lave renten om alvorlighetsgraden i situasjonen?

– Det viser at det er veldig alvorlig og at det er veldig dårlig likviditet. I dag var det helt stengt ned i markedet der bankene handler valuta på terminkontrakter seg imellom. Det var umulig å handle store beløp. Folk vet ikke helt hva som er riktig pris og holder kortene tett til brystet. Vi ser en lignende utvikling i obligasjonsmarkedet. Det er nesten ingen kjøpere.

Nordea-strategen sier at F-lånene ble enda mer attraktive etter at Norges Bank gjennomførte et krisekutt i styringsrenten med 0,5 prosent fredag.

– Det var en del usikkerhet i går. Bankene visste ikke helt hvilken styringsrentene F-lånene egentlig ville basere seg på. Nå vet de at det er snakk om 1 prosent eller lavere, noe som gjør lånene enda mer attraktive.

Les også

Økonomer etterlyser større tiltak: – Ikke veldig aggressive

Advarte om «total nedsmelting»

Kriselånene fra Norges Bank ble varslet kort tid etter at Nordea etterspurte nettopp slike lån for å unngå «total nedsmelting».

Mouland i Nordea mener at modellen til Norges Bank kan gjøre det vanskelig å skaffe nok norske kroner i krisetider.

– Opplegget til Norges Bank gjør det normalt godt, men har vist seg å være litt mer sårbart i en krise. Dagens regler gjør det vanskelig å sjonglere overskuddslikviditet i ulike valutaer. Før kunne du ha mindre overskudd i norske kroner hvis du hadde mye i dollar, men nye regler pålegger bankene å holde tilstrekkelig likviditet i alle valutaer, sier Mouland.

Ofte vil det være press i både norske kroner og amerikanske dollar samtidig, men denne uken har Mouland sett et særegent press i norske kroner.

– Med F-lån blir det bedre fordi bankene kan få tilgang på kroner utenfor valutamarkedet.

Les også

Krisetiltak fra Norges Bank: – Det er en unntakstilstand

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Norges Bank
 3. Bank

Flere artikler

 1. Bankene sikret seg 63 milliarder kroner i nye kriselån

 2. Norges Bank med dollar-auksjon: Disse bankene får kjøpe

 3. Betalt innhold

  Slik kan Olsens krisegrep redde boliglånet ditt

 4. Annonsørinnhold

 5. Norges Bank tar krisegrep: Varsler ekstraordinære lån til bankene

 6. Norges Bank holder dollar-auksjon torsdag