Mener Oslo-markedet har blitt en trussel: Ba regjeringen forby omstridte kvadratmeter-krav
I et møte med kommunalminister Nikolai Astrup (H) foreslo meglertopp Henning Lauridsen at regjeringen forbyr en sentral del av Oslos boligpolitikk. Staten må ta i bruk sterk lut mot et boligmarked som nå «truer Norges finansielle stabilitet», sier han.
– Dette har gått for langt, og det har nå blitt et nasjonalt anliggende: Når Oslo kommune over så lang tid har vist at de ikke tar ubalansen i boligmarkedet på alvor, må staten gripe inn, sier Lauridsen, som er sjef i Eiendom Norge.
Det var under et møte med statsråden i forrige uke at Lauridsen og meglerforeningen fremmet et uvanlig forslag:
Regjeringen innfører et forbud mot kommunale leilighetsnormer. Det vil bety at de omdiskuterte kvadratmeter-reglene som gjelder for nye leiligheter rundt Oslo sentrum – men også i andre byer som bruker slike normer – må avvikles.
Leilighetsnormen i Oslo innebærer at det ikke er lov å bygge nye boliger som er mindre enn 35 kvadratmeter i fire av fem bydeler i «indre by». Normen setter også krav til at minst 40 prosent av boligene i et prosjekt må være på over 80 kvadratmeter.
Unge på boligjakt: – Ikke så gøy å være kjøper nå
Byråden: – Helt vanvittig
Arild Hermstad er fungerende byråd for byutvikling i Oslo. Han blir lite begeistret når E24 forteller om fremstøtet.
– Her er Eiendom Norge så utrolig langt ut på jordet, at jeg må klype meg i armen. Jeg kan ikke tro at de mener dette seriøst, sier Hermstad.
– Dette må Astrup legge i skuffen med en gang. At en så mektig eiendomsorganisasjon krever at lokaldemokratiet settes til side, synes jeg er helt vanvittig.
Men meglerforeningen er seriøse: Rent praktisk kan et slikt forbud fremkomme gjennom en såkalt statlig planbestemmelse (SPB) med en varighet på ti år, foreslo Eiendom Norge til Astrup.
Sanners løsning på boligprisveksten: – Det må bygges flere boliger
– Nasjonale hensyn må trumfe
– Det er et veldig sterkt virkemiddel som begrenser det kommunale selvstyret, vedgår Lauridsen.
– Likevel mener dere at staten skal gripe inn på denne måten?
– Ja, fordi nasjonale hensyn må trumfe: Oslos boligmarked truer Norges finansielle stabilitet. Den kraftige boligprisveksten øker låneopptakene og sårbarheten i husholdningene.
Meglersjefen avviser at Oslo kommune evner å reparere boligmarkedet på egen hånd, og viser til at sittende byråd har avvist opposisjonens krav om å skrote leilighetsnormen.
Fortsatt er det uaktuelt for Oslo å avskaffe reglene, bekrefter byråden.
– Når kommunen ikke vil ta ansvaret, må staten gripe inn, sier Lauridsen.
Skeptisk Astrup
Men statsråden gir forslaget motstand.
– Jeg tror ikke et statlig forbud mot kommunale leilighetsnormer er veien å gå. Det strider mot prinsippet om lokalt selvstyre, skriver Astrup til E24.
Han ønsker ikke å utbrodere hva han selv mener om leilighetsnormen, men sier seg enig med Eiendom Norge i at det er nødvendig å få trigget mer boligbygging i hovedstaden.
Oslos boliger har i snitt blitt 13 prosent dyrere på ett år, ifølge meglerforeningens statistikk.
– Utviklingen i Oslo nå, med sterkt stigende boligpriser, få bruktboliger til salgs og lav boligbygging, er krevende for stadig flere, mener Astrup.
– Hva synes du om Oslo kommunes tiltak så langt for å bremse boligprisveksten og øke tilbudet?
– Det er ingen tvil om at det må bygges mer i Oslo, men det er også andre utfordringer som må løses, svarer statsråden, som viser til at byggesaker tar lang tid.
SV ber finansministeren «få kontroll» på boligprisene
– Tvinger frem boliger som ikke blir etterspurt
Rekordlav nullrente fra sentralbanken har bidratt til at budrundene ikke bare er hete i Oslo: Den nasjonale prisveksten har vært 8,6 prosent det siste året.
Men Lauridsen i Eiendom Norge sier det nylige prispresset som har fulgt corona-krisegrepene, kommer på toppen av Oslos «vedvarende problemer på tilbudssiden» gjennom mange flere år.
– Hvor mye av problemene løses ved å kun fjerne leilighetsnormen?
– Vi mener normen har vært spesielt skadelig for boligbyggingen, og dermed også prisutviklingen. I andre byer fører prispress til økt boligbygging, men Oslo har ikke fått den tilbudsøkningen man skulle forvente. Normen er en åpenbar forklaring. Den skulle sikre at flere barnefamilier kunne bo i Oslo, men tvinger i stedet frem bygging av boliger som ikke blir etterspurt. Det senker igjen boligbyggingen.
Lauridsen understreker at fjerning av leilighetsnormen ikke løser alle boligproblemer i Oslo.
– Men vil staten gjøre noe med de høye boligprisene på Østlandet, så er dette noe de kan gjøre som vil ha umiddelbar effekt.
Boligtopper frustrerte over hemmelige bud: – Alle blir sure på selger og megler
Oslo-byråd: – Kaninbur
Men byutviklingsbyråden avviser at normen rammer boligbyggingen på en måte som presser opp prisene i særlig grad. Imens er reglene viktige å beholde av andre grunner, sier han.
– Vi som lokalpolitikere tar ansvaret vårt på dypeste alvor, sier Hermstad:
– Men vi kan ikke finne oss i at eiendomsbransjen skal ødelegge bomiljøet i de mest attraktive områdene i Oslo gjennom å erstatte varierte leiligheter med kaninbur.
– Leilighetsnormen innebærer at det ikke er lov å bygge nye leiligheter som er mindre enn 35 kvadrat. Men er det ikke et problem at dagens prisnivå gjør at mange enslige ikke har råd til leiligheter som er større?
– I likhet med Eiendom Norge er vi bekymret for prisveksten, som er altfor høy. Vi må legge til rette for å senke terskelen for at folk skal komme seg inn i boligmarkedet. Men leilighetsnormen gjelder bare i de fire mest sentrale bydelene. Vi etterlyser at også utbyggerne ser på andre bydeler. På Romsås er kvadratmeterprisen halvparten av i sentrum.
Toroms-leilighet gikk 2,5 millioner over prisantydning
Vil ikke bygge «spekulasjonsobjekter»
– Vi ser dessuten at eiere av små sentrumsleiligheter ofte ikke vil bo der selv, men gjør det til spekulasjonsobjekter. Det ønsker vi ikke å bidra til. Byrådet står fast på at normen bør beholdes.
– Kravet om at 40 prosent av leilighetene må være på minst 80 kvadratmeter, blir vel i praksis et krav om at en svært stor andel av leilighetene får en prislapp som familier med normale inntekter ikke har råd til?
– Til grunn for denne normen ligger et ønske om at også barnefamilier skal bo også i Oslo sentrum.
– Men det hjelper vel ikke hvis det kreves leiligheter som er så store at folk ikke har råd til dem?
– Når vi driver byutvikling i Oslo, må vi tenke, 20, 50 og 100-årsperspektiv. Skal vi justere oss til boligprisene til enhver tid, tror jeg dessverre vi vil bomme helt på hvordan vi bygger byen vår.
«Ville tilstander» i Oslo: Boligselgere sier nei til 500.000 ekstra
Astrup: Tar år å se virkningen av tiltak
– Avviser du at leilighetsnormen svekker boligtilbudet og presser prisene i Oslo?
– Jeg mener det er et spinnvilt forslag å fjerne normen. Å justere normen noe, kunne vært en seriøs debatt. Men jeg er ikke med på at løsningen på boligutfordringene i Oslo er å tillate masse små leiligheter. Og jeg tror normen har hatt helt marginal betydning på boligprisene.
Kommunalministeren sier regjeringen følger utviklingen på boligmarkedet i Oslo og i andre større byer «tett».
– Uavhengig av Eiendom Norges forslag: Er det aktuelt for regjeringen med statlige grep spesifikt mot Oslos skarpe boligprisvekst?
– Det er ikke aktuelt å gripe inn med statlige tiltak overfor Oslo kommune spesielt. Det strider også mot det lokale selvstyret, svarer Astrup.
– Men Regjeringen har gjennomført mange forenklinger i regelverket for at kommunene kan behandle plan- og byggesaker raskere, mer effektiv og mer forutsigbart. Dette er også noe vi jobber med nå. For mange tiltak tar det likevel flere år å se virkningen.