Vadsø har mistet 10 prosent av befolkningen på bare åtte år

Siden 2013 har Vadsø i Finnmark mistet over 10 prosent av befolkningen.

Innvandrermonumentet i Vadsø, reist i 1977 til minne om den betydelige finske og kvenske innvandringen til Finnmark på 1800-tallet.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Ordfører i Vadsø, Wenche Pedersen (Ap), fikk torsdag en etterlengtet prat med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

– Vi informerte om situasjonen i vår kommune og hvordan mangelen på statlig samordning har gitt en svært negativ utvikling av antallet statlige arbeidsplasser. Samtidig har vi gitt konstruktive forslag til tiltak og satsinger, sier ordføreren til Nationen.

Siden dagens regjering tok over i slutten av 2013 har folketallet i Vadsø falt fra 6.223 til 5.653 i tredje kvartal 2020. Det er en nedgang på 10 prosent på sju år.

Ordfører Pedersen mener Vadsø, som tidligere var fylkeshovedsete for Finnmark fylke, har blitt ekstra hardt rammet av regionreformen, der Troms og Finnmark ble slått sammen.

Fredag presenterer tidligere Høyre-statsråd Victor Norman utredningen fra Demografi-utvalget som Norman har ledet. Han mener den viktigste årsaken til befolkningsstagnasjonen i distriktene er lavere innvandring.

– Norge er på vei inn i en situasjon der vi ikke er i stand til å reprodusere oss selv. Kan vi ikke gjøre det selv, må vi hente folk hit fra andre steder. Det er mer enn nok av folk som ønsker å komme hit, sier Norman til Nationen.

Publisert: