Oljeselskapene varsler investeringer på 147 milliarder i 2017

Nedgangen i oljeinvesteringene anslås til 23 milliarder kroner fra i år til neste år. Fra toppen i 2014 er fallet på rundt 74 milliarder kroner.

INVESTERINGER: Oljeinvesteringene blir lavere neste år, varsler oljeselskapene. Her Ivar Aasen-plattformen på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km vest for Stavanger.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Oljeselskapenes anslår lavere investeringer på norsk sokkel neste år, viser tellingen i fjerde kvartal gjennomført av SSB.

Investeringsanslagene for 2017 innen næringene utvinning av olje og gass og rørtransport telles nå til 146,6 milliarder kroner.

Det er ned fra anslaget for 2016 på 169,1 milliarder kroner som er gitt i fjerde kvartal. Altså regnes det med en nedgang på 22,5 milliarder kroner.

– Trekker ned økonomisk aktivitet

Det nominelle fallet justert for priseffekt, altså at det blir billigere å leie inn alt fra rigger til annet utstyr, anslår sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til rundt 10 prosent fra i år til neste år. Det er høyere enn nedgangen på rundt fire prosent Norges Bank har sett for seg

– Det betyr at olje- og gassaktiviteten på norsk sokkel vil fortsette å trekke ned norsk industri og økonomiske aktivitet, sier hun til E24.

Også i DNB Markets betegnes utviklingen som svakere enn ventet.

– Tellingen viser et mer markert fall fra i år til neste år, både fordi anslaget for neste år falt og fordi anslagene tilbake i tid er justert opp. Tellingen er nok også på den svake siden av hva Norges Bank hadde ventet, og kan bety at veksten for 2017 blir svakere enn sentralbanken tidligere har sett for seg, skriver DNB Markets-økonom Jeanette Strøm Fjære i en oppdatering.

Oljenedturens negative påvirkning på norsk økonomi kommer til syne gjennom effekten den har hatt på oljeinvesteringer. Fra toppåret 2014, der det ble investert nesten 221 milliarder kroner, innebærer 2017-anslaget et fall på rundt 74 milliarder kroner, eller 33 prosent.

Les også

Fersk energirapport: IEA frykter oljeskvis om få år

Justerer ned 2017-anslaget

Sammenlignet med den forrige runden i tredje kvartal har investeringsanslagene for 2017 blitt redusert med 3,6 prosent.

– Det er lavere anslag innenfor kategoriene letevirksomhet samt nedstengning og fjerning som bidrar mest til nedjusteringen. Letebrønner og fjerningsprosjekter som tidligere var planlagt for neste år, er nå blitt utsatt, skriver SSB.

I motsatt retning trekker økt anslag for feltutbygging, som følge av at myndighetene har mottatt plan for utbygging og drift (PUD) på to utbyggingsprosjekter i løpet av høsten.

– Vi var litt usikre på om man var ferdig med å justere ned estimatene for neste år. Det var man altså ikke, sier Due-Andresen.

Saken fortsetter under tabellen

Oljeinvesteringene (utvinning og rørtransport) er markant ned fra toppåret 2014.

Foto: SSB

Anslaget for 2016 er derimot oppjustert med 1 prosent.

– Oppjusteringen kommer hovedsakelig innenfor feltutbygging og fjerning og nedstengning, mens anslaget for felt i drift viser nedgang, ifølge statistikkbyrået.

For 2017 kommer nedgangen innenfor alle investeringsområder bortsett fra rørtransport, der det angis en svak oppgang.

Venter flere utbyggingssøknader

SSB påpeker at det er forventninger om at myndighetene vil motta plan for utbygging og drift (PUD) på feltet Oda i desember eller tidlig neste år, samt levering av PUD-søknad til utbyggingsprosjektene Pil og Bue, Johan Castberg og Snorre 2040 i siste del av 2017.

Les også

Her skapes jobbene i AS Norge nå

Det vil likevel ikke medføre store investeringer på disse allerede neste år, påpekes det.

– Selv om dette er omfattende feltutbygginger, særlig de to sistnevnte, vil det ikke påløpes store investeringer på disse i 2017, siden de i beste fall starter opp sent i året. Fallet i investeringer i 2017 som indikeres i tellingen nå, vil isolert sett kunne dempes noe dersom tidsplanen for disse prosjektene opprettholdes.

Les også

Oljenæringen gir patentboom

Les også

Kyllingstad tror vinteren kan bli tøff i oljebransjen

Les også

Oljelagring på tankere: Festen kan være over

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Enda lavere oljeinvesteringer enn tidligere varslet

 2. Oljeselskapene venter investeringer på 172,4 milliarder i 2020

 3. Anslår kraftig vekst i oljeinvesteringene

 4. Annonsørinnhold

 5. SSB: Nedjusterer anslag for oljeinvesteringene

 6. Betalt innhold

  SSB oppjusterer anslaget for oljeinvesteringer i 2020