OPPOSISJONEN: - Hun legger seg paddeflat for Røkke

Høyres Torbjørn Hansen mener avtalen mellom Aker og Regjeringen fremstår som latterlig, og han får støtte fra Kristelig Folkeparti.

 • Roar Wold
Publisert:,

- Jeg registrerer at Sylvia Brustad legger seg paddeflat for Kjell Inge Røkke.

- Man forsøker nå å ta en runde med generalforsamling for at hun skal komme godt ut av det, men når det på forhånd er konkludert med hva som skal gjøres viser det bare at det utelukkende handler om en avledningsmanøver i forhold til realiteten, sier Høyres næringspolitiske talsmann Torbjørn Hansen til E24.

Les også:

Opposisjonen raser

Krfs næringspolitiske talsmann Ingebrigt S. Sørfonn er heller ikke imponert over Brustad.

- Totalt knefall for Røkke. Generalforsamlingen blir bare symbolikk når staten vil stemme for transaksjonene - til de opprinnelige vilkårene. Regjeringen har i realiteten kapitulert på alle punkter, skriver han i en pressemelding.

Fremskrittspartiet har vært relativt stille under Aker-bråket, men næringspolitisk talsmann Øyvind Korsberg støtter sine to opposisjonskolleger.

- Regjeringens håndtering av saken har vært uryddig. Opp som en løve og ned som en skinnfell er en gos beskrivelse av Brustads rolle i Aker-saken, sier han til NTB.

Uenige om prisen

Mandag ble det klart at Regjeringen og Røkke har inngått en avtale om at det vil bli gjennomført en generalforsamling i Aker Solutions, men at de omstridte transaksjonene uansett ikke skal reverseres.

Det ble klart etter at meglerhuset UBS, har gjort en evaluering av transaksjonene, har kommet frem til at prisen var riktig.

Samtidig offentligjorde Næringsdepartementet verdivurderingen de har bestilt av det norske meglerhuset Pareto.

Her hevdes det at Akler Solutions betalter 625 millioner kroner for mye for Aker-aksjene.

Få oversikt: Her er Aker-saken

- Latterlig

Hansen mener næringsministeren har tapt på alle punkter mot Aker-systemet.

- Hele ideen om generalforsamling fremstår som latterlig når ministeren på forhånd garanterer for å stemme fór forslaget til Aker, fortsetter han.

Ikke overraskende synes Hansen at denne saken gir regjeringen en solid ripe i lakken i forhold til sin satsing på aktivt eierskap i næringslivet.

- Vi i Høyre konstaterer at aktivt eierskap har vært en dundrende fiasko for denne regjeringen, sier han og trekker frem avsettelsen av tidligere styreleder i Hydro Jan Reinås som et annet eksempel.

Skyter mot Stoltenberg

- Staten er ikke egnet til å være en aktiv eier i norsk næringsliv når vi ser hvordan de blander seg inn i oppkjøp og ting man ikke liker, sier han og sender avgårde tungt skyts mot statsminister Jens Stoltenbergs argumenter om å sikre norske arbeidsplasser.

- Regjeringen har nå brukt over 20 milliarder kroner, blant annet i StatoilHydro og Aker, uten å sikre en eneste arbeidsplass. Samtidig har de trukket inn en tilsvarende sum fra næringslivet gjennom formueskatt på arbeidende kapital.

Høyre har tidligere lansert kutt i arbeidsgiveravgiften som et bedre middel for å hjelpe norsk næringsliv ut av krisen.

- Disse milliardene kunne vært investert på en bedre måte, og denne saken gir en dyp ripe i lakken for Stoltenbergs budskap om sikring av arbeidsplasser, mener Hansen.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
 2. Aker
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. - Noen snakker ikke sant

 2. Brustad vil granske Røkke

 3. Høyre: I overkant amatørmessig av Frp

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Høyre hevder å vurdere riksrett

 6. Applauderer Folketrygdfondet