Eksperter tror lungeviruset kommer til Norge: – Kan ramme reiselivsnæringen

Ekspertene mener sannsynligheten for at coronaviruset sprer seg til Norge er stor. Det vil merkes i reiselivsnæringen, mener økonom Ola Grytten.

KONSEKVENSER: Økonomiprofessor Ola Grytten ved NHH tror reiselivsnæringen vil rammes av virusutbruddet.

Tor Erik H. Mathiesen
Publisert:

Spredningen av det dødelige coronaviruset øker i omfang. I Kina er 80 personer døde, og over 2500 mennesker er smittet. Viruset har spredd seg til en rekke land, først og fremst i Asia. I Europa er viruset påvist i Frankrike.

Folkehelseinstituttet opplyser at de følger situasjonen nøye. Ifølge ekspertene er det nemlig all grunn til å tro at viruset også vil komme til Norge.

– Sannsynligheten er stor. Når så mange er smittet og vi lever i et internasjonalt samfunn som reiser mye, så er det bare et spørsmål om tid, sier førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern, Jörn Klein.

Ragnhild Tønnessen ved Folkehelseinstituttet sier også at man må være forberedt på smittede personer i Norge.

Klein tror et eventuelt utbrudd her hjemme vil bli betydelig mindre enn i andre land, fordi man bor så spredt som man gjør.

– Samtidig kan det være en utfordring at vi har relativt få smitteisolater sammenlignet med andre land, sier han til E24.

Les også

Børsfallet tiltar på Oslo Børs etter kraftig oljeprisfall

Verst for reiselivsnæringen

Flere land frykter nå at utbruddet vil gå ut over den økonomiske veksten.

I Kina er over 50 millioner mennesker rammet av reiserestriksjoner, etter at myndighetene har innført transportforbud i en rekke millionbyer. Restriksjonene ført til sterk nedgang for passasjertrafikken i landet.

I Japan mener økonomer at viruset kan få større konsekvenser for den økonomiske veksten enn Sars-utbruddet i 2003.

Ola Grytten, økonom og økonomisk historiker ved NHH, tror reiselivsnæringen og flyselskapene vil bli den sektoren som merker konsekvensene først i Norge.

Han forteller at det også var disse som ble hardest rammet under Sars-utbruddet.

– Man må regne med at det kommer reiserestriksjoner. Kommer viruset hit må man også regne med at en rekke land advarer mot å reise hit, sier han.

Krevende situasjon for turoperatører

Markedsspesialist for Asia og nye markeder i Innovasjon Norge reiseliv, Ingunn Sakshaug sier at det er mange norske leverandører som merker at ingen kinesiske turister som vil komme hit de neste ukene og kanskje månedene.

– Dette er en krevende situasjon for kinesiske turoperatører og vi har forståelse for at mange vil kunne komme i en vanskelig økonomisk situasjon fremover. Samtidig kan norske reiselivsleverandører også ha kostnader tross sene kanselleringer – og vi håper derfor at de fleste blir enige med operatørene om løsninger som er til å leve med for begge parter, sier hun.

Reiselivssjef Chris Hudson i Visit Tromsø sier til E24 at de ikke har merket noe særlig til viruseffekten ennå.

– Det er omtrent én prosent av kommersielle overnattinger som kommer til Tromsø fra Kina. Vi har ikke merket noe særlig til viruseffekten enda, men det vil nok komme flere forespørsler fremover. Vi behandler henvendelsene som de kommer.

Les også

Coronaviruset strammer grepet om verdensøkonomien – flere land frykter for veksten

Flyselskapene faller på Børsen

Mandag er Norwegian-aksjen blant taperne på Oslo Børs, og faller 5,26 prosent etter virusfrykten. SAS er samtidig ned 3,05 prosent.

– Det vil først og fremst gå ut over flytrafikken og alt som har med mobilitet å gjøre, sier Grytten.

Han legger til at ekspertene har svært begrenset erfaring med store epidemier siden andre verdenskrig, men at man så antydning til lavere etterspørsel både i verdensøkonomien og her hjemme under Sars-utbruddet.

– Man skal være forsiktig med å slå fast at det får enorme proporsjoner, men det vil nok merkes, sier han.

– For tidlig å si

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair mener det er for tidlig å si hvorvidt etterspørselen av flyseter det neste året vil påvirkes av virusutbruddet.

– I første omgang er det første kvartal som får gjennomgå, spesielt for Asiatiske flyselskap og andre flyselskap som har flyruter til Kina og Sør-Øst Asia, sier han til E24.

Han peker på at særlig Finnair, men også SAS har ruter til de aktuelle områdene. Norwegian har i dag kun én Asia-rute til Bangkok, og denne tror Elnæs er mindre utsatt.

– Skulle coronaviruset derimot utvikle seg til en global pandemi, vil det slå kraftig inn på etterspørselen av flyseter, spesielt i ferie- og fritidsmarkedet, noe som vil påvirke flyselskapenes resultater negativt, fortsetter han.

Tror kronen vil svekkes ytterligere

Joachim Berhardsen i Nordea Markets mener situasjonen kan føre til at kronen svekker seg ytterligere. Han viser blant annet til at flere og flere tilfeller av lungeviruset igjen dro ned aksjemarkedet fredag.

Natt til mandag falt også børsene i Asia betydelig.

– Markedet frykter at viruset vil påvirke økonomien negativt. Med det har også oljeprisen kommet ned, skriver han i sin morgenrapport.

Han legger til at risikoaversjonen i markedet er dårlig nytt for kronekursen.

Mandag morgen koster en euro ti kroner for første gang siden desember. Det er en svekkelse på 0,27 prosent siden fredag.

– Vi har advart mot et svakere aksjemarked den siste tiden og trolig er det ikke over enda. Aksjemarkedet er fortsatt luftig og mottagelig for dårligere nyheter fremover. Det taler for at kronen kan svekke seg ytterligere.

Les også

En euro koster ti kroner for første gang siden desember