Kronefallet fortsetter: Dyreste euro på over ett år

Den norske kronen har svekket seg med mer enn 1 prosent mot euroen det siste døgnet. Euroen har ikke kostet like mye på over ett år.

KRONERAS: Som grafen viser har kronen svekket seg markant mot euroen de siste tre månedene.

Infront/E24
  • Geir Molnes
Publisert:

Torsdag kveld må du punge ut 9,525 kroner for å kjøpe én euro. Kronen er nå på sitt svakeste nivå mot den europeiske hovedvalutaen siden 10. mars 2016. Samtidig koster én amerikansk dollar 8,675 kroner.

Dagens svekkelse er den siste i rekken for kronekursen som har tapt seg kraftig mot euroen og annen utenlandsk valuta de siste tre månedene.

Valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets ser dagens svekkelse i sammenheng med at oljeprisen har falt markant. For første gang siden slutten av november falt prisen under 50 dollar fatet. Ved 19.38-tiden torsdag handles den for 48,46 dollar fatet, en nedgang på mer enn to dollar fatet bare det siste døgnet.

– Totalsvekkelsen vi har sett i kronekursen siden slutten av februar er voldsomt stor sammenlignet med oljeprisen. Men svekkelsen er alltid sammenfallende med at oljeprisen faller, sier Eek-Nielsen til E24.

Valutastrateg Ole Håkon Eeg-Nielsen i Nordea Markets.

Eivind Griffith Brænde

Mener markedet overreagerer på oljeprisen

Han mener sensitiviteten for oljeprisen er blitt veldig stor.

– Kanskje overdrevent stor, sammenlignet med tidligere historikk, sier han.

Valutastrategen ser ingen god forklaring på hvorfor valutamarkedet tilsynelatende er så bekymret for tilstanden i norsk økonomi.

– Det har ikke så mye å si for norsk økonomi om oljeprisen er på 53 eller 49 dollar fatet, men for dem som handler i kroner har det tydeligvis mye å si, sier han.

Les også

Slik vil en sterkere krone påvirke Oljefondet

Han mener det er en overdreven kronepessimisme i markedet. Han viser til at situasjonen i norsk økonomi har bedret seg.

– For ett år siden kunne man tegne et dystert bilde av norsk økonomi. Oljeinvesteringene skulle ned, og arbeidsledigheten skulle opp. Men det har ikke blitt så ille. Man begynner å se tegn til bedre vekst. Det er vanskelig å kjenne seg igjen i det bildet spekulantene har på Norge, sier valutastrategen.

Venter styrket kronekurs

Valutaeksperter har over lengre tid ventet at kronen skal styrke seg, likevel har det motsatte skjedd de siste tre månedene. Eek-Nielsen venter at den norske valutaen vil styrke seg igjen.

– Den kommer nok ikke tilbake kjempefort. Men vi ser ikke for oss at den skal bli svakere enn den er, og vi venter en betydelig sterkere krone enn det vi ser nå. Vi forventer enn korreksjon i løpet av de neste ukene, månedene og årene, sier Eek-Nielsen til E24.

Les også

Valutastrateg om krone-comebacket «alle» spår: – Oljeprisen har blitt viktigere enn på lenge

Samtidig understreker han at det er vanskelig å vite hvor lang tid dette vil ta.

– Man må være litt ydmyk for hva markedene mener, når de ikke mener det samme oss.

Selv om den uforutsigbare kronekursen skaper hodebry for landets valutastrateger og gjør ferien dyrere, er det en positiv impuls for økonomien at kronen er såpass svak.

– Det er bra for norsk konkurransekraft, for økonomien og for næringslivet. Det er lite det er dårlig for. Det blir dyrere å dra på ferie, men det er noe jeg tror vi kan leve med, sier Eek-Nielsen.

Les også

Ekspert etter tungt oljeprisfall: – Overrasker oss gang på gang

Les også

– Oljeprisen har blitt viktigere enn på lenge

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kronekurs
  2. Euro
  3. Valuta
  4. Dollar

Flere artikler

  1. Fortsatt «ekstremt svak», men: Nå øker appetitten på norske kroner

  2. Tror boligprisfrykt senker kronen

  3. Kraftig kronesvekkelse: – Vanskelig å forklare

  4. Kronen nådde sitt sterkeste nivå på over ett år på viktig indeks

  5. – Ganske hissig